Društvo

U Širokom Brijegu Dan sjećanja na pobijene franjevce

Saopćenje, Foto FENA/Vicepostulatura postupka mučeništva

ŠIROKI BRIJEG, 7. veljače (FENA) - U utorak, 6. veljače, trećeg dana manifestacije "VIII. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca" misu zadušnica predvodio je fra Ivan Matić, voditelj kuće Tabor u Samoboru.

Po završetku svete mise podijeljene su nagrade na nagradnom natječaju na temu pobijeni hercegovački franjevci za uzrast odrasli.

Prvu nagradu dobio je Zdravko Luburić za pjesmu "Šezdeset i šest", druga nagrada pripala je Odeji Atić za grafički uradak "Zaboravljeni", a treća don Slavku Vranjkoviću za literarni rad "Nezaboravljeni".

Današnji program započinje u 16 sati molitvom na ratnom skloništu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz širokobriješkog samostana, priopćeno je Vicpostulatore postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće".

Inače, 7. veljače se od 2012. godine se u Širokom Brijegu obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, u znak sjećanja na franjevce i Hrvate ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, dok je taj dan Županija zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.

(FENA) R.G.