Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:55 |

RAK kaznio TV FBiH, OBN, PINK BH i Radio Kameleon

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je Radio televiziji Federacije Bosne i Hercegovine (TV FBiH) pismeno upozorenje radi kršenja člana 25. (Raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika) Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Agencija je utvrdila da je Federalna televizija 11. oktorbra 2017. godine u terminu od 23 sata emitovala film pod nazivom ''LOVE'', u kojem su u više navrata prikazane eksplicitne i detaljne scene seksa i seksualnih aktivnosti neprimjerene terminu emitovanja, saopćeno je iz RAK-a.

Članom 25. Kodeksa jasno i decidno je propisana odgovornost pružaoca medijskih usluga da osigura zaštitu maloljetnika od potencijalno neprimjerenih i štetnih sadržaja, kao i odgovornost za kategorizaciju svih sadržaja koje pruža, te su jasno definisane grafičke oznake i kategorije programskih sadržaja na koje se iste i odnose, kao i vremenski termini u kojima se pojedini sadržaji mogu emitovati s obzirom na kategoriju u koju spadaju.

OBN televiziji je izrečena novčana kazna u iznosu od 6.500 KM radi emitovanja astrološke emisije Balkan Astro Centar – Savjet zvijezda, tokom koje su se u donjem dijelu ekrana smjenjivali brojevi telefona za učešće gledalaca iz inostranstva, dok su se u gornjem desnom uglu smjenjivali brojevi za učešće gledalaca iz BiH sa pripadajućom cijenom poziva bez naznačenog PDV-a.

Također, utvrđeno je da je istaknuta cijena usluge za gledaoce iz BiH manja od propisane 2/3 veličine istaknutog broja za poziv.

PINK BH televiziji je izrečena jedinstvena finansijska kazna u iznosu od 9.000 KM radi kršenja zaštite privatnosti, te učešća maloljetnika u sadržajima pružalaca medijskih usluga.

PINK BH je u okviru emisije "EKSKLUZIVno" emitovala prilog o porodičnoj tragediji srbijanskog glumca Srđana Žike Todorovića, odnosno o iznenadnoj smrti njegovog trogodišnjeg sina. Pink BH je, kršeći obavezu poštivanja privatnosti i bez ikakvog dokazivog javnog interesa, zloupotrijebila porodičnu tragediju, vodeći se očitom potrebom za senzacionalizmom i ekskluzivitetom, radi čega je Agencija izrekla odgovarajuću izvršnu mjeru.

Radiju Kameleon su oduzeti programski uslovi sadržani u Aneksu 1 za program Radio Kameleon Sarajevo, a u vezi sa kršenjem prenosa dozvole, te oduzeti tehnički uslovi za emitovanje za frekvencije 101.20 MHz i 95.90 MHz  Opšte dozvole za radijsko emitovanje koje se vrši putem zemaljske radiodifuzije, te mjera pismenog upozorenja zbog kršenja člana 20.

U ovom slučaju se radilo o nelegalnom emitovanju programa na dodijeljenim resursima s jedne i nepoštovanju programskih uslova dodijeljenih dozvolom sa druge strane.

 

 

 

 

 

(FENA) B. D.

RAK

Vezane vijesti

RAK: U BiH danas se emituje ukupno 154 radijskih programa

RAK se pridružio obilježavanju Dana sigurnijeg interneta

Dani medijske i informacijske pismenosti od 19. do 29. oktobra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo