Ekonomija     | 06.02.2018. 15:24 |

Pad svjetskih berzi neće se osjetiti u BiH, ukoliko ne bude kriza kao 2007./08.

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Tržište kapitala u BiH nije u tolikoj mjeri povezano sa međunarodnim tržištima da bi se efekti pada svjetskih berzi osjetili i ovdje, ali utjecaj na ekonomiju Bosne i Hercegovine nije moguće isključiti ukoliko se ponovi scenarij iz 2007./08., rečeno je Feni iz Sarajevske berze.

Podsjećaju da je drastičan pad glavnih američkih indeksa, koji je započeo u petak prošle sedmice, intenziviran u toku jučerašnjeg dana trgovine; Dow Jones Industrial je pao za 4,6 posto, a u jednom trenutku (sat vremena prije kraja trgovine) je čak dostigao najveći pad u svojoj istoriji - 1.600 indeksnih poena; dok je S&P 500 izgubio 4,1 posto svoje vrijednosti.

Kao reakcija na vijesti sa američkih tržišta došlo je do pada vrijednosti japanskog Nikkei indeksa za 4,7 posto, a jutros i njemačkog DAX-a (na otvaranju pad je iznosio 3,6 posto, u toku trgovine pad je smanjen na 2,4 posto). 

Iz Sarajevske berze ističu da nije jasno šta je u stvari uzrok tog naglog pada na američkim berzama, te da se spekulira da je to rezultat dugotrajnog pregrijavanja tržišta i straha od skorog rasta kamatnih stopa, što bi označilo kraj ere jeftinog novca za tržišta kapitala.

Dodaju u da je jedan od faktora koji je doprinio silini pada su i veliki broj "stop-ordera" kao i uticaj automatizirane (algoritamske) trgovine, budući da je sat vremena prije zatvaranja tržišta primijećen enormno veliki ulazak prodajnih naloga na tržište.

Međutim, smatraju da scenarij ponavljanja globalne krize iz 2007./08. trenutno nije vjerovatan, budući da su fundamentalni pokazatelji američke i ostalih razvijenih ekonomija u svijetu više nego solidni, a finansijske institucije su na većem stepenu kapitalizacije nego što je to bio slučaj 2007.

Također, naglašavaju da mnogo toga zavisi od dešavanja na tržištima u slijedećim danima, i od reakcija odgovornih, prvenstveno američkog Fed-a i Evropske centralne banke.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Na Sarajevskoj berzi promet 35.772,48 KM

Promet na Sarajevskoj berzi promet 9.186,11 KM

Promet na Sarajevskoj berzi 67.461 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo