Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:06 |

Vlada KS saglasna da se pregovara o kolektivnom ugovoru za državne službenike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) saglasna je s prijedlogom Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika da se krene u pregovore o zaključivanju granskog kolektivnog ugovora  za ovu granu na nivou Kantona.

To je zaključak današnjeg sastanka održanog u sjedištu kantonalne vlade, kojem su prisustvovali čelnici Sindikata i kantonalni premijer Elmedin Konaković, navedeno je u saopćenju čiji je potpisnik predsjednik ovog sindikata Elvis Zornić.

Dogovoreno je da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika uputi zvanični dopis za početak pregovora te dostavi nacrt granskog kolektivnog ugovora.

- Mi smo u fazi izrade nacrta ovog dokumenta i nadamo se brzom početku pregovaračkog procesa kako bi konačno uredili ovu granu u interesu svih državnih službenika i namještenika - rekao je predsjednik Sindikata Zornić.

Dodao je da samo na ovaj način može biti adekvatno regulisana ova oblast, a posebno da bi se izbjegle eventualne radničke tužbe.

Istaknuto je da Samostalni sindikat kantonalnih državnih službenika i namještenika kao reprezentativni sindikat za granu državnih službenika i namještenika u Kantonu Sarajevo neće prihvatiti eventualno potpisivanje granskog kolektivnog ugovora na nivou Federacije BiH koji dodatno umanjuje njihova prava.

Premijer Kantona Elmedin Konaković kazao je da su za njega svi sindikalni zahtjevi legitimni i da svi moraju imati ista prava te da Vlada nikome neće prava umanjivati.

- Pokazali smo to na primjeru zdravstva. Mi ćemo sa svima pregovarati i nadam se da ćemo na obostrano zadovoljstvo riješiti i ove probleme. Naravno, uvijek ističem da treba napraviti dokument iz kojeg će svi crpiti ista prava i biti zadovoljni - rekao je Konaković.

Ministar pravde i uprave Kantona Marijo Nenadić, koji je također prisustvovao sastanku, kazao je da je već zatražio očitovanja iz Vlade Federacije BiH u vezi s pregovaranjem na kantonalnom nivou, ali da još nije dobio odgovore.

- Očekujem ubrzo te odgovore, ali ponavljam da nemam problema u vezi zaključivanja granskog kolektivnog ugovora na nivou KS - rekao je Nenadić i dodao da niko neće biti isključen iz ovih pregovora.

Današnjem sastanku su prisustvovali i svi predsjednici organizacija ovog sindikata, kao i kantonalni ministar finansija Jasmin Halebić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kanton Sarajevo - Sindikati traže hitan sastanak o poboljšanju položaja državnih službenika

ZDK produžio na dvije godine primjenu Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave

Vlada HBŽ-a usvojila Zakon o izmjenama Zakona o državnim službenicima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana