Kultura     | 06.02.2018. 12:59 |

Izložba - 'Brodovima' Lejle Ćehajić putuje se u beskraj i sluša pjesma sirena

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 6. februara (FENA)  - Izložba skulptura "Brodovi", autorice Lejle Ćehajić, bit će otvorena u  četvrtak, 8. februara, u sarajevskoj Galeriji Java.

Govoreći  o izložbi, Lejla Ćehajić  kaže da su  njeni "Brodovi'  doplovili kao tema i uzbudljiv izazov kroz neka promišljanja".'

-Postali su intuitivne i vizualne sugestije nekih unutarnjih simbola, misli. Dakle zajedničko dejstvo svih elemenata stvara zasebne svjetove koji pričaju svoje priče i smisao kroz intuitivna i vizualna iskustva... 'Brodovi' imaju tu asocijaciju puta, života, svijeta za sebe koji plovi negdje - rekla je u izjavi za Fenu Ćehajić

Bit će izloženo 16-17 brodova, a  pored njih su tu "i neka druga bića, iz dubokih voda i sirene"…

Likovni kritičar Salko Zuko pišući o stvaralaštvu Lejle Ćehajić  naveo je da je ona umjetnica koja razumijeva, vidi i mjeri beskraj.

- Mir njenih daljina presvučen je vodom, vatrom i zrakom. Umjetnica sa humanističkim idejama, osjećajna, eterična, okrenuta prirodi, prozračni vizionar, tanani posmatrač života, liričar, mistik, sanjar.. Ja neću objašnjavati strukture materijala ovih skulptura, ni njihove teksture. Ne želim, jer te riječi su postale iznošene poput vojničkih cokula, one guše čaroliju. Neću govoriti o prefinjenom humoru koji je oduvijek prisutan u radovima ove umjetnice, jer mi se čini da je on tu samo da ohrabri nas, koji ne znamo putovati beskrajno, kako bi se ukrcali na njene brodove. Na plovidbi Lejlinih brodova najtiše možeš čuti pjesmu sirena. Daljine je ispijaju. Ribe plivaju zrakom, ptice rone u okeanima. Da, putovanje ovim brodovima, putovanje  ovim bezvremenim beskrajem, jeste najbliže slobodi - zapisao je, između ostalog, o izložbi "Brodovi" Zuko.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

'Ko ti je ovo radio', izložba djela Lejle Ćehajić večeras u Galeriji 'Zvono'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo