Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 20:45 |

Povjerenstvo za praćenje uvjeta boravka u zavodima sa predstavnicima ODIHR-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Predsjednik Neovisnog povjerenstva za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Kaznenim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud sukladno zakonu BiH Mile Lasić, njegove zamjenice Azra Alajbegović i Brana Spasojević i članovi ovog tijela Aleksandar Faladžić i Vedad Gurda razgovarali su danas sa šefom Odjela za ljudska prava Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Omerom Fisherom, savjetnicom za sprječavanje torture ODIHR-a Stephanie Selg, potpredsjednikom Potkomiteta Ujedinjenih naroda za sprječavanje torture i drugih okrutnih, nehumanih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja (STP) Victorom Yahariem i članicom STP-a Zdenkom Perović.

Cilj današnjeg sastanka bio je da se nadležna tijela vlasti u BiH informiraju o konceptima STP-a u ranoj fazi uspostavljanja Državnog mehanizma prevencije, sukladno Opcijskom protokolu Konvencije protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (OPCAT).

Predstavnici ODIHR-a i STP-a u svom obraćanju članovima Neovisnog povjerenstva istaknuli su da BiH kasni sa uspostavom Državnog mehanizma prevencije, te su izrazili želju da se pobliže informiraju o  aktivnostima koje BiH poduzima kako bi on u što skorije vrijeme bio i uspostavljen.

Članovi Neovisnog povjerenstva informirali su goste o tome da je BiH trenutno u procesu uspostavljanja Državnog mehanizma prevencije, te da se u parlamentarnoj proceduri nalazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, kojim se ova oblast detaljnije uređuje. Ukoliko se pomenuti zakonski prijedlog usvoji, onda će i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH biti dio budućeg Državnog mehanizma prevencije, rečeno je na sastanku.

Kako je naglašeno, postoji mogućnost da Mehanizam prevencije u BiH čine i predstavnici Neovisnog povjerenstva kao tijela sa razine države, naležnog tijela Vijeća ministara BiH, nadežnih entitetskih tijela, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i ureda koji će koordinirati radom predstavnika navedenih tijela.

Članovi Neovisnog povjerenstva informirali su predstavnike ODIHR-a i STP-a sa nadležnostima ovog Povjerenstva, uz naglasak da prate samo uvjete boravka u zavodima i postupanje i poštivanje ljudskih prava onih osoba nad kojima se izvršavaju kaznene sankcije i druge mjere koje je izrekao u kaznenom postupku Sud BiH ili strani sudovi.

Članovi Neovisnog povjerenstva informirali su goste da, sukladno svom mandatu,  vrše posjete i šalju preporuke kazneno-popravnim zavodima u BiH kao i o činjenici da imaju veoma dobru suradnju sa kazneno-popravnim zavodima u BiH, kako prigodom posjeta tako i u svjetlu ispunjavanja preporuka koje im se dostavljaju, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom