Sport     | 05.02.2018. 19:41 |

Lojo: Island je atipična reprezentacija, moramo pobijediti kod kuće

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema se za meč protiv selekcije Islanda, koji će biti održan u subotu, 10. februara u sklopu kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2019. godine.

Nakon dva odigrana kola te pobjede protiv Slovačke i poraza od Crne Gore, izabranice selektora Gorana Loje nalaze se na drugom mjestu kvalifikacione grupe A, dok je Island upisao dva poraza i zauzima posljednju poziciju na tabeli.

U izjavi za Fenu, Lojo upozorava da Island nije protivnik za potcijeniti, te da se ta selekcija u oba meča koja je izgubila ravnopravno nosila s protivnicima.

- Island je prve dvije utakmice izgubio, međutim u oba meča je bio u rezultatskom egalu 30 minuta. Atipična su ekipa zbog podjednake visine svih igračica, dosta šutiraju za tri poena, ali mislim da s ozbiljnim pristupom možemo ostvariti pobjedu – rekao je Lojo.

Selekcija BiH danas je prvi put kompletirana, a do subote pripremat će se u Sarajevu gdje će u subotu u 17 sati odmjeriti snage s Islanđankama. U ponedjaljak će otputovati u Slovačku gdje će u srijedu, 14. februara igrati meč protiv domaće selekcije.  

Lojo je još jedanput naglasio da je u ovom kvalifikacionom ciklusu njegovom timu najbitnije da pobjeđuje na domaćem terenu.

- Od početka kvalifikacija govorim da je najbitnije da pobjeđujemo kod kuće i da upišemo jednu gostujuću pobjedu. Četiri pobjede bi nam najvjerovatnije donijele plasman na evropsko prvenstvo. Svakoj utakmici ćemo pristupiti najozbiljnije – rekao je selektor BiH.

Dodaje da je ekipa u odnosu na prve dvije utakmice jača za usluge Amerikanke Lynette Kizer koja je potpisala za Fenerbahče.

- Kizer će donijeti širinu u našoj igri pod košem, a ekipu je pojačala i Tamara Kapor koja se oporavila od povrede. U odnosu na prvi ciklus ne možemo računati na povrijeđenu Irmu Rahmanović. U suštini mislim da smo sada kvalitetniji nego u prvom ciklusu – zaključio je Lojo.

Kapiten reprezentacije BiH Milica Deura očekuje tešku utakmicu protiv Islanda, ali vjeruje da su bh. reprezentativke bolja reprezentacije i da pobjeda ne bi trebala doći u pitanje.

- Očekuje nas težak raspored, a utakmica protiv Islanda neće biti lagana. Vjerujem da će islanđanke spremne doći na utakmicu, a naša prednost je domaći teren. Nijanse su odlučivale u njihove prve dvije utakmice. Bitno je da i ovaj kvalifikacioni ciklus startujemo pobjedom, a onda idemo u Slovačku puni optimizma. Vjerujem u našu ekipu i da ćemo pobijediti – kazala je Deura.

Utakmica BiH – Island će biti odigrana u subotu, 10. februara s početkom u 17 sati u KSC Ilidža.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo