Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 16:27 |

Dužnosnici EU:Najvažnija opredijeljenost političkih lidera za provođenje reformi

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Bosna i Hercegovina ima velike šanse da dobije status kandidata, ali sve zavisi od brzine provođenja reformi, istaknuli su danas u Sarajevu visoki dužnosnici Evropske unije uoči sutrašnjeg predstavljanja Strategije proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana do 2025. godine.

- Ovo zahtijeva političku opredijeljenost i volju posebno političkih lidera - rečeno je.

Podsjetili su da su se predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH prošle sedmice susreli u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini koja im je ponovila jasnu poruku da je od iznimnog značaja provođenje ciljeva iz Reformske agende.

Ponosni su kažu na posao koji je urađen u BiH koji je bio dug i ponekad bolan, ali je napravljena, mišljenja su, najbolja moguća inicijativa u zemlji u kojoj je bilo potrebno objediniti odgovore kantona, entiteta i države na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Na te odgovore još uvijek čekaju, ali upoznati su da su odgovori objedinjeni na 15.000 stranica i u trenutku kada dođu u Evropsku komisiju počet će ih pregledati i pripremati mišljenje o tome da li je BiH spremna preći u novu fazu pregovora o punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Ono što je danas više puta ponovljeno je da sve zemlje zapadnog Balkana, njih šest, o kojima je Strategija pripremljena dio porodice evropskih zemalja, ali i da je ovaj period od izuzetnog značaja za njih te je rečeno i da će u fokusu bugarskog predsjedavanja biti upravo zapadni Balkan.

Ovu priliku važno je iskoristiti, a trenutno su u najboljoj poziciji Crna Gora i Republika Srbija. Crna Gora otvorila je pregovore o 30 poglavlja, pregovori o tri su zatvorena, dok je Srbija otvorila pregovore o 12 poglavlja od kojih su dva zatvorena.

Međutim, napomenuto je da se mnogo toga još treba učiniti posebno kada su u pitanju odnosi Srbije i Kosova, gdje je potrebno više dijaloga među zemljama.

Ipak evropski dužnosnici nisu mogli projicirati da li će Crna Gora i Srbija biti one zemlje koje će se prve pridružiti Evropskoj uniji, jer su ponovili da brzina otvaranja i zatvaranja poglavlja zavisi isključivo od političkih lidera u svakoj od zemalja.

Kada je u pitanju Albanija tu je potrebno uraditi još mnogo posla, a Makedonija koja status kandidata ima od 2005. godine treba prioritetno raditi na reformama.

Bilo je pitanja i o u posljednje vrijeme učestaloj retorici koja podsjeća na scenarij iz devedesetih, ali evropski dužnosnici upozorili su da se lideri ne smiju vraćati konfliktima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta