Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 14:33 |

Općina Centar Sarajevo i slovenski Ptuj uspostavljaju partnerske odnose

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5.februara (FENA) – Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić boravio je u Sloveniji gdje se sastao sa načelnikom Općine Ptuj Miranom Senčarom i generalnim direktorom Slovenskog narodnog pozorišta Maribor Danilom Roškerom.

Prilikom posjete razgovarano je o saradnji u oblasti kulture, ali i u drugim oblastima od interesa za lokalne zajednice. Senčar je naglasio da Općina Ptuj stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava na svim područjima. 

- Želimo širiti prijateljstvo i dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim glavnim gradom. Uvjereni smo da BiH čeka sličan europski put kao onaj što ga je prošla Slovenija prije nekoliko godina. Želimo da naše dobre prakse i iskustva na tom putu budu vodilja za Sarajevo i za cijelu BiH - istakao je Senčar.

Ajnadžić je kazao da posjetu Sloveniji želi iskoristiti kako bi prikupio što više iskustava, naročito u području pripreme, planiranja i provedbe projekata za korištenje fondova EU, te u području partnerstva u IPA programu prekogranične saradnje.

 - Stvaranjem partnerskih odnosa između gradova omogućava se brz transfer znanja i iskustava. Budućnost Evrope je u saradnji gradova i unapređenju, prije svega, ekonomskih i kulturnih odnosa, koji će rezultirati većom kvalitetom života njihovih građana - istakao je Ajnadžić, saopćeno je iz Općine Centar.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu organizira manifestacija „Dani kulture Sarajeva u Sloveniji“, ali i „Dani kulture Slovenije u Sarajevu“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo