Bosna i Hercegovina     | 05.02.2018. 12:10 |

Poslanici NSRS-a sutra o strategiji borbe protiv korupcije

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 5.februara (FENA) – Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na čijem dnvenom redu je Strategija za borbu protiv korupcije, zakazana je za sutra.

Tim dokumentom, koji se odnosi na period od 2018. do 2022. godine, utvrđene su rizične oblasti u kojima bi se trebalo djelovati te data analiza stanja o prisutnosti i percepciji korupcije, kao i navedeni mehanizmi za borbu protiv korupcije, sa preporukama za smanjenje rizika od korupcije.

Stretegijom je definisano pet strateških ciljeva i to: jačanje pravnog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije; efektivnije iskorištavanje postojećih kapaciteta i unapređenje saradnje u detekciji i procesuiranju koruptivnih djela; jačanje transparentnosti i integriteta javnog sektora te podizanje svijesti građana.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se i Nacrt zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela kojim se uređuju uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja.

Definisano je da javni tužilac vodi postupak oduzimanja imovine po službenoj dužnosti, a propisane su i nadležnost posebne organizacione Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je osnovna nadležnost otkrivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela.

Na sjednici parlamenta RS-a trebalo bi da budu razmatrane i interpelacije o politici u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema i o politici upravljanja javnim preduzećima u RS, čiji su predlagači poslanici opozicije. 

Među 30 tačaka predloženih za raspravu na sjednici su i prijedlozi zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju; gasu; stranim ulaganjima; banjama...

Planirano je da zasjedanje, u prvom dijelu, traje 6,7. i 8. februara, a u slučaju da se u tom periodu ne razmotre sve tačke dnevnog reda, nastavak sjednice zakazan je za 13. februar.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo