Svijet     | 05.02.2018. 09:39 |

Rjabkov: Rusija još ima na raspolaganju kontramjere protiv SAD

FENA Internet

MOSKVA, 5. februara (FENA) - Rusija još ima na raspolaganju kontramjere koje može poduzeti protiv Sjedinjenih Država u razmjeni sankcija dvije zemlje, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu za novine Izvestija objavljenom u ponedjeljak.

Nakon što su odnosi Moskve i Washingtona zategnuti krizama u Siriji, Ukrajini i američkim navodima o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore u 2016. godini, koje Moskva negira, veze između dvije zemlje pale su na najniži nivo od Hladnog rata.

Američko ministarstvo trezora objavilo je u prošloj sedmici imena 210 ljudi, među kojima i 96 "oligarha" s bogatstvom od milijardu dolara i više, na listi osoba bliskih Kremlju u okviru paketa sankcija pretvorenog u zakon u augustu prošle godine.

Ministar trezora Steven Mnuchin izjavio je da će će se još nekonkretizirane sankcije "pojaviti" kao rezultat izvještaja.

Rjabkov je izjavio za Izvestiju da je Moskva ranije uzvratila Sjedinjenim Državama suspendujući sporazume iz nuklearne sfere, šireći listu američkih političara koje smatra antiruskim i naređujući polovini osoblja američke ambasade u Rusiji da napusti zemlju.

- Mi još imamo slične mjere u našem arsenalu. Njihova eventualna aktivacija zavisi, međutim, od posebne političke odluke - kazao je Rjabkov.

Takvu odluku, ukoliko bude donesena, objavio bi predsjednik Vladmir Putin nakon što procijeni "kombinaciju brojnih faktora".

- Trebali bismo procijeniti posljedice (liste oligarha) s aspekta njene provedbe - kazao je Rjabkov.

Uprkos lošem stanju američko-ruskih odnosa, Rjabkov je kazao da je Moskva još spremna da ostvari napredak sa Sjedinjenim Državama na poljima kontrole naoružanja i sporazumima o ublažavanju sukoba, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uhapšen zamjenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov

U ruskom raketnom napadu na Harkov povrijeđeno šest osoba

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta