Bosna i Hercegovina     | 04.02.2018. 12:34 |

PDP - Vlast u RS-u krije dokumente o 'katastrofalnim' zaduženjima

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. februara (FENA) - U Partiji demokratskog progresa (PDP) smatraju da vlast Republike Srpske (RS) krije dokumente o novim, kako tvrde, katastrofalnim zaduženjima, koja će "finansijski dotući RS".

Podsjećaju da je do sjednice Narodne skupštine RS-a, zakazane za 6.februar, bila praksa da svi dokumenti o kojima raspravljaju narodni poslanici budu javno dostupni.

- Koalicija SNSD-DNS-SP ovog puta odlučila da ne objavi odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj, o iznosu garancija koje može dati RS-a u 2018. godini i o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci po projektu restrukturiranja Željeznica RS-a - navodi se u saopćenju PDP-a.

Tvrde da su se ministri finansija i saobraćaja i veza RS-a Zoran Tegeltija i Neđo Trninić "zapetljali" u objašnjavanju činjenica kojih nema o odlukama.

Ekonomski savjet ove stranke je, nakon analize pomenutih dokumenata, upozorio da će potencijalna kreditna izloženost RS-a biti 1,25 milijardi KM te da u odluci nema spiska projekata i zahtjeva institucija koje se pominju da će koristiti garancije RS-a.

- Radi se o direktnom usmjeravanju garancija prema stranačkim lokalnim zajednicama, bolnicama, domovima zdravlja i javnim preduzećima koji su gubitaši i imaju stvorene ogromne dugove. Jasno je da korisnici ovih garancija neće biti u stanju da vraćaju kredite te će oni ići na teret budžeta, tj.građana. Najbolji primjer osmišljene prevare u vezi s garancijama je preduzeće 'Nikola Tesla', koje je vodio Dragan Vučetić, glavni ekonomski savjetnik Milorada Dodika - navode iz PDP-a.

Podsjećaju i da je RS od 2010. do 2016. godine izdala garancija u vrijednosti od 394 miliona KM, a da se sada samo u jednoj godini planira gotovo duplo veći iznos.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom