Bosna i Hercegovina     | 03.02.2018. 13:54 |

Salkić: Nastavlja se diskriminacija nesrba u entitetu RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 3.februara (FENA) – Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas da je usvajanjem Nacrta zakona o žrtvama ratne torture RS-u entitetska vlast nastavila sistemsku diskriminaciju nesrba u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je ovaj diskriminirajući zakon usvojila Vlada bh. entiteta RS, te da je cilj ovakve, kako je naveo, sistemske diskriminacije, stvaranje ambijenta i nemogućih uslova za život i ostanak nesrba na ovom prostoru.

Salkić je pojasnio da je na osnovu odredbi ovog zakona potpuno jasno da nesrbi, koji su žrtve ratne torture u bh. entitetu RS, ne mogu ostvariti nikakva prava, saopćeno je danas iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

-Ovim zakonom se više desetaka hiljada Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba u ovom entitetu ostavlja bez mogućnosti za bilo kakvu novčanu nadoknadu ili neki drugi oblik satisfakcije za torture kojima su bili izloženi, upravo od prethodnih vlasti na ovom prostoru. Da ima odgovornosti i morala u pristupu i izradi ovakvog zakona, Vlada ovog entiteta bi u prvi plan stavila upravo žrtve torture koje su nesrbi, jer su te žrtve rezultat nečasnog djelovanja njihovih prethodnika – naveo je Salkić.

Na prostoru današnjeg entiteta RS se od 1992. do 1995. godine dešavala , dodao je, „najveća ratna tortura na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata i to upravo nad nesrbima, koji se nažalost ne mogu prepoznati u ovom zakonu“.

-Žalosno je da entitetska vlast još jednom zatvara oči pred sudski dokazanom istinom, te ignoriše hiljade bošnjačkih i hrvatskih dječaka i muškaraca, ali i djevojaka i žena, koji su prošli torture i seksualna zlostavljanja od Batkovića i Sušice do Keraterma i Omarske, ali i širom današnjeg entiteta RS.

-Očekujem snažnu reakciju civilnog sektora i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, kako u ovom entitetu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini- naveo je entitetski potpredsjednik.

Pozvao je Vladu ovog bh.entiteta da povuče , kako je istakao, jednostrani i šovinistički zakon iz procedure i time pokaže da je dostojna pažnje svih građana u ovom entitetu, ali i da konačno postane svjesna da živimo u 21. vijeku, te da težimo najvećim civilizacijskim vrijednostima, čemu ovaj zakon definitivno ne vodi.

Sporni zakon predložen je za razmatranje na sjednici entitetskog parlamenta 6.februara.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo