Bosna i Hercegovina     | 03.02.2018. 13:40 |

Kočić: Matica BiH postala realnost, sa čovjekom u centru pažnje

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Matica Bosne i Hercegovine obilježila je 25 godine od osnivanja i rada, a na prigodnoj svečanosti upriličenoj na Univerzitetu u Cirihu okupili su se osnivači, prvi suradnici, aktivisti te predstavnici nove generacije koji su tu značajnu organizaciju i instituciju bh. iseljeništva podigli na viši nivo.

Predsjednik Matice BiH Hamdija Kočić naglasio je tom prilikom kontinuitet u radu, te sposobnost da organizacija djeluje i stvara (i van sjedišta u Cirihu) što mogu zahvaliti idejama i naporima koji ulažu njeni članovi.

- Mada ograničenih novčanih sredstava to, stvaralačko i idejama bogato zalaganje članstva, učinilo je Maticu BiH partnerom sposobnim da surađuje s najeminentnijim naučno-istraživačkim institucijama, pojedincima i organizacijama iz oblasti kulture, ekonomije i ostalih važnih oblasti kojima se čovjeku (kao središnjoj meti orijentacije Matice) vraća dignitet u svim segmentima a ime i pozitivne vrijednosti domovine doživljavaju dostojnu promociju - naglasio je.

Podsjeća da je u četvrt vijeka ostvarena suradnja sa mnogim bh. stručnjacima raznih profila (i prijateljima BiH) poput prof. dr. Fatime Muftić, prof.dr. Jakoba Fincija, prof.dr. Kemala Hanjalića, prof. dr. Alexandere Tumića, prof dr. Nade Boškovske, primabalerine Minke Kamberović, Džide Emine Sulejmanagić, prof. Vojislave Vasiljević, pjesnika Šime Ešića, dr. Kristijana Haller-Kneževića, prof.dr. Alena Hanjalića, dr. Adisa Merdžanovića, akademika prof.dr. Dževada Karahasana.

- Mnogi od njih ostali su u članstvu, a i među simpatizerima Matice BiH. Važno je spomena i da se članstvo, te simpatizeri, proširilo na sve kontinente - istaknuo je.

Matica BiH za 25 godina rada organizirala je i provela više od 130 manifestacija (likovnih izložbi, koncerata, tribina, javnih diskusija, mirovnih protesta, predstavljanja i priredbi, humanitarnih akcija).

- Matica Bosne i Hercegovine nije fikcija. Ona je u ovim godinama postala realnost sa čovjekom u centru pažnje, koji joj i daje duh i smisao postojanja - poručio je Kočić.

U informaciji dostavljenoj Feni iz agencije BHDInfodesk iz Birmingena navodi se da je na obilježavanju godišnjice rada Kočić pozvao članove i simpatizere da ostanu dosljedni ideji i misiji Matice, a za uključenje u rad poziv je uputio i svima ostalima, osobito mlađim generacijama.

- Prostora za djelovanje ima dovoljno, u domovini i u svijetu. Ideje i stručnost vidljivi su u uspjesima novih naraštaja, koji širom svijeta „razvaljuju“ u svim oblastima djelovanja - poručio je predsjednik Matice BiH Hamdija Kočić.

Matica BiH, organizacija bh. iseljenika registrirana je u Cirihu 1993. godine, a implementira projekte korisne za iseljeništvo iz BiH u Švicarskoj, ali i za matičnu državu - Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom