Sport     | 03.02.2018. 14:37 |

Počeo šahovski memorijal Nijaz Duraković

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je  počeo memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika, koji se već petu godinu organizuje u spomen na Nijaza Durakovića,  dugogodišnjeg profesora ovog fakulteta, političara i istinskog socijaldemokrate.

Ovogodišnjoj organizaciji i spomenu na tog velikog čovjeka pomogla je i Demokratska fronta, a organizator turnira je Šahovski klub Sarajevo i Fakultet političkih nauka.

Na turniru, koji se održava u informatičkoj sali FPN-a, učestvuje 30 šahista, ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH. Turnir se igra po "Švicarskom sistemu" od devet kola uz tempo igre 15 minuta po igraču.

- Ovakvih turnira javnih i kulturnih ličnosti ima dosta u Bosni i Hercegovini, koji su posvećeni raznim ličnostima, ali ovaj posvećen dr. Nijazu Durakoviću, je najveći. Konkurencija je velika, 30 učesnika, tu su i igrači koji igraju i u premijer ligi Bosne i Hercegovine i trudit ćemo se da on poprimi i regionalni karakter u narednim godinama - Suad Kurtćehajić, prošlogodišnji pobjednik ovog turnira.

Nijaz Duraković je za svog života zadužio Bosnu i Hercegovinu i sve prave patriote jer je u svojim radovima i svom djelovanju isticao ideju cjelovite zemlje svih njenih naroda.  Mnoge osobe iz javnog života danas su se prisjećali svega što je  Duraković uradio za ovu zemlju, prisjećali se istinskog patriote, velikog političara, ali i zaljubljenika u šah, saopćeno je iz Demokratske fronte. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Richmond Park School Tuzla: Održana 5. smotra najboljih mladih šahista iz TK

Magnus Carlsen odbranio titulu svjetskog prvaka u šahu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'