Kultura     | 03.02.2018. 14:47 |

Osmanović: 'Sarajevska zima' gradi mostove među narodima, kulturama, pojedincima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. februara (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO Adil Osmanović čestitao je direktoru Ibrahimu Spahiću i cijelom timu Festivala 'Sarajevska zima' za zalaganje za razvoj kulture i umjetnosti u BiH i promociju kulturnih vrijednosti na najbolji način, a građane pozvao da uživaju u bogatom programu ovogodišnjeg Festivala 'Sarajevska zima 2018.'

Osmanović je izrazio zadovoljstvo što će u okviru ovogodišnjeg Festivala biti obilježeno i 25 godina članstva Bosne i Hercegovine u UNESCO-u, te promovirana 2018. - godina evropske kulturne baštine.

- Bogat kulturni sadržaj, inovativni pristupi, promoviranje kulturnih vrijednosti, gradnja mostova među narodima, kulturama, pojedincima. Sve su to odlike Festivala 'Sarajevska zima', zahvaljujući kojima ima zasluženo mjesto među najboljim festivalima u ovom dijelu Evrope - poručio je ministar Osmanović, saopćeno je iz direkcije Festivala 'Sarajevska zima'.

Naglašava da danas kultura ima sve veću ulogu, kao izvor zapošljavanja i stvaranja prihoda.

- Kulturno naslijeđe, kulturne i kreativne industrije, umjetnost i zanati, održivi kulturni turizam služe kao strateški instrumenti za sveobuhvatan ekonomski razvoj - navodi.

Za ministra Osmanovića je očuvanje i njegovanje kulturne raznolikosti preduslov egzistencije osnovnih humanističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava.

- Zahvaljujući kulturnoj baštini, najvišim vrijednostima materijalne i duhovne kulture kroz zajedničko zalaganje moguće je snažnije povezivanje jer kultura ne poznaje granice. U cilju formiranja stabilnog i pravednog društva neophodno je da se bogatstvo kulturne raznolikosti stavi u zajedničku upotrebu kroz obrazovanje, medije, promoviranje socijalne inkluzije, te regionalnu i uopće međunarodnu suradnju u toj oblasti. Festival 'Sarajevska zima' svemu navedenom daje veliki doprinos - naglasio je.

Ministar Osmanović uvjeren je da će i ovogodišnji Festival dati dodatne vrijednosti i otvoriti nove vidike za kulturnu kreativnost i stvaralaštvo i još jednom poslati poruke mira, ljubavi i poštovanja prema drugom i drugačijem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću (VIDEO)

Kavazović: Neka svi budu obuhvaćeni bajramskom radošću

Tajvanska čelnica Tsai Ing-wen zahvalila svijetu na podršci

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'