Svijet     | 03.02.2018. 13:39 |

Guterres pozdravio ishod unutarsirijskih razgovora u Sočiju

FENA Internet

UJEDINJERNE NACIJE, 3. februara (FENA) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je ishod unutarsirijskih razgovora u ruskom crnomorskom turističkom gradu Sočiju kao doprinos mirovnom procesu pod vodstvom UN-a koji se odvija u Ženevi.

Prisustvo UN-a u Sočiju zasnovano je na obostranom razumijevanju između Ujedinjenih nacija i Rusije o prirodi i ishodu sastanka i o njegovom doprinosu ženevskom procesu, tvrdi čelnik UN-a.

- Razgovori u Sočiju zaključeni su zajedničkom izjavom koja je u potpunosti u skladu s obostranim razumijevanjem - kazao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

Završna deklaracija s razgovora u Sočiju potvrdila je viziju Sirije za sve Sirijce - kako je navedeno u 12 principa koje je iznio specijalni posrednik UN-a za Siriju  Staffan de Mistura krajem prošle godine, saopćio je Guterres.

Dvodnevni razgovori u Sočiju okončani su u utorak. Na skupu je potvrđeno da treba oformiti ustavnu komisiju pod okriljem UN-a i u skladu s rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti, koja pruža "mapu puta" za političko rješenje sirijske krize koja je ušla u osmu godinu. 

Guterres je također saopćio da je u razgovorima u Sočiju jasno poručeno da će završni sporazum o mandatu, odredbama, ovlastima, pravilima procedure i kriterijima izbora za sastav ustavne komisije biti postignut na razgovorima pod okriljem UN-a u Ženevi.  

- Moj specijalni posrednik sada će pretočiti ishod razgovora u Sočiju u naš zajednički cilj - potpunu provedbu rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti i kominikea iz Ženeve. Također će raditi na razgovorima o ostalim aspektima rezolucije 2254 - izjavio je Guterres.

On je, ipak, izrazio zabrinutost situacijom na terenu.

- Nikada ne smijemo zaboraviti da napredak na političkom polju treba da prati napredak na terenu - kazao je Gutterres, prenosi Xinhua.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana