Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 16:11 |

Ekolozi traže revitalizaciju Bardače

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2.februara (FENA) - Povodom 2. februara, Međunarodnog dana vlažnih staništa, iz banjalučkog Centra za životnu sredinu ukazuju na potrebu da se očuvaju takva staništa, kojih je samo tri u Bosni i Hercegovini.

Jedno od nekad najkarakerističnijih područja tog tipa i trenutno najugroženijih je Bardača, kompleks koji je nekad činilo 11 ribnjaka u sklopu općina Srbac i Gradiška.

Centar za životnu sredinu i Društvo za istraživanje i zaštitu ponavljaju da se Bardači može vratiti stari sjaj, ukoliko se pristupi revitalizaciji i proglašenju zaštite.

Jovica Sjeničić iz Društva za zaštitu i istraživanje biodiverziteta je rekao da je oživljavanje Bardače moguće uspostavljanjem saradnje, održivog snabdijevanja ribnjaka vodom i ponovnog pokretanja ribnjačke proizvodnje.

-Trenutno od vrsta koje su vezane za vodu i priobalu zonu ima uslova za gniježđenje samo nekoliko vrsta divljih pataka u manjem broju, labudova, čigre, gnjuraca i liska, a tih vrsta ima na skoro svakoj vodenoj površini u BiH tako da Bardaču gotovo više ništa ne čini međunarodno važnim vlažnim staništem – kazao je Sjeničić.

Ekolozi godinama traže od nadležnih da se ozbiljno pristupi problemu upravljanja ovog područja, a planiraju ponovo pokrenuti proces pravne zaštite Bardače na nivou RS-a.

Bosna i Hercegovina je 1992. godine ratifikovala Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja naročito kao staništa ptica močvarica, koja je poznatija i kao Ramsarska konvencija.

Od tada su po toj konvenciji proglašena tri vlažna staništa u BiH: Bardača, Hutovo blato i Livanjsko polje, od kojih samo Park prirode Hutovo blato ima status zaštićenog područja u BiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Rusija podiže zaštitnu kupolu iznad nuklearne elektrane Zaporožje

Zaštita i obnova utvrde starog Bistričkog grada u Livnu

Federalno ministarstvo - Za preventivne mjere i projekte zaštite od poplava u KS 13 miliona KM

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana