Magazin     | 03.02.2018. 09:19 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. veljače (FENA) - 
 

- 1194. Njemački kralj Henrik VI. oslobodio je uz veliku otkupninu engleskog kralja Richarda I. "Lavlje Srce", kojeg je na povratku iz Krstaškog rata 1192. zarobio austrijski vojvoda Leopold. 

- 1612. Rođen Samuel Butler, engleski književnik. Autor je satirične poeme "Hadibras" koja je nastala nakon restrauracije monarhije kao proizvod reakcije na diktaturu prezbiterijanaca i indipendenta u doba Cromwellova Coomonwealtha.

- 1830. Na mirovnoj konferenciji u Londonu Grčkoj je priznata neovisnost od Otomanskog carstva, u čijem je sastavu bila od 1453. godine.

- 1876. Albert Spalding otvorio je tvornicu koja je počela proizvoditi prve službene lopte za baseball, tenis, košarku, golf i nogomet.

- 1889. Rođen Carl Theodor Dreyer, danski filmski redatelj. Bio je novinar, montažer i scenarist. U Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj i Francuskoj stvarao je djela koja ga svrstavaju u red najvećih filmskih umjetnika. Najpoznatije mu je djelo 'Stradanje Ivane Orleanske'.

- 1916. Tristan Tzara objavio manifest dadaizma u Zurichu, potaknuvši lavinu inventivnih umjetničkih pravaca u slijedećih nekoliko godina.

- 1917. SAD su u Prvom svjetskom ratu prekinule diplomatske odnose s Njemačkom, nakon priopćenja Berlina da će otpočeti neograničeni podmornički rat. 

- 1919. U Parizu održano prvo zasjedanje Lige naroda, devet dana nakon osnivanja te svjetske organizacije. Liga naroda preteča je današnjih Ujedinjenih naroda - međunarodne organizacije za održavanje mira i sigurnosti u svijetu. 

- 1943. Britanski zrakoplovi bombardirali u Drugom svjetskom ratu njemački grad Hamburg.

- 1945. Američki zrakoplovi u Drugom svjetskom ratu izbacili 3000 tona eksploziva na Berlin, a američke trupe na Filipinima preuzele Manilu od Japanaca.

- 1958. Potpisan Sporazum o ekonomskoj uniji Belgije, Nizozemske i Luksemburga. 

- 1969. Palestinski nacionalni kongres izabrao je Jasera Arafata za šefa Palestinske oslobodilačke organizacije.

 - 1984. Rođena Louise Brown, prva beba iz epruvete, donijevši nadu milijunima širom svijeta koji nisu mogli začeti dijete prirodnim putem.

- 1989. Umro John Cassavetes, američki glumac, scenarista i filmski redatelj. Vodio je paralelnu karijeru kao tvorac eksperimentalnih filmskih ostvarenja te se smatra jednim od pionira neovisnog filma u SAD. 

- 1990. Umro Đuro Basler, bosanskohercegovački i hrvatski arheolog i konzervator. Bavio se prapovijesnom, antičkom i srednjovjekovnom poviješću Bosne i Hercegovine.

- 1994. Predsjednik SAD-a Bill Clinton ukinuo trgovinski embargo Vijetnamu, uveden po završetku Vijetnamskog rata 1975. To je, nakon desetljeća neprijateljstva, bio dramatičan preokret u odnosima dvije zemlje.

- 1996. U potresu na jugozapadu Kine poginulo više od 300 osoba.

- 1996. Na osnovu Daytonskog mirovnog sporazuma, 57.000 pripadnika međunarodnih snaga za održavanje mira (IFOR) stiglo je u Bosnu i Hercegovinu. Uspostavljeno je 10 brigadnih i 3 divizijska glavna stožera.

- 2002. U snažnom potresu koji je pogodio tursku provinciju Afjon, 43 osobe su poginule, 300 ih je ozlijeđeno, a više od 600 kuća je oštećeno. 

- 2007. U samoubilačkom bombaškom napadu u blizini tržnice u četvrti Sadirija u Bagdadu poginulo je 137 osoba.

- 2013. Umro Ivan-Vanja Albahari, bosanskohercegovački glumac mnogobrojnih radioemisija, TV serija, te filmova "Dr. Mladen", "Partizanska eskadrila" i "Sarajevski atentat".

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana