Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 16:27 |

Učenici devetog razreda u TK i ove godine će polagati maturski ispit (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 2. februara (FENA) - Učenici završnog, devetog razreda osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona ui ove godine polagat će završni maturski ispit. Za oko 4000 učenika bit će ovo i svojevrsna priprema za upis u srednje škole. Testiranje će biti održano u prvoj polovini maja, a testira se znanje iz svih predmeta.

Učenici odgovaraju na šezdeset pitanja po složenosti, podijeljenih u tri razine. Katalozi po kojima se učenici pripremaju već su im dostupni na stranici Pedagoškog zavoda. Ovogodišnji katalog pretrpio je određene izmjene.  

- Napravili smo korekciju iz četiri predmeta, bhs jezici, tehnički odgoj i informatika, engleski jezik i geografija. Napravili smo korekciju desetak posto - izjavio je direktor Pedgoškog zavoda TK Nikola Čiča.

Jedan od ciljeva koji se žele postići eksternom maturom je i ocjena rada škola, shodno tome i nastavnika. Evaluacijom, koja se redovno provodi i u samim školama, utvrđuje se u kojoj mjeri su ostvareni ishodi u učenju i da li ima propusta u realiziranju određenih nastavnih sadržaja koji su predviđeni nastavnim programom.

Iz Osnovne škole Miladije Dževad Mehić kazao je da je sam princip eksterne mature pokazao nešto što do sada nisu očekivali a to je da učenici mnogi više znanja pokazali iz predmeta historije, matematike, geografije, a manje iz likovnog, muzičkog i tjelesnog odgoja.

- Ono što je bitno spomenuti jeste da mi svake godine šaljemo pripremne testove svim školama. Ovom prilikom molimo škole da izvrše probno testiranje, kako bi se učenici pravovremeno pripremili za polaganje mature - dodao je Čiča.

Osim što eksterna matura predstavlja sumiranje kompletnog znanja koje su učenici stekli tokom školovanja, može poslužiti i kao usmjerenje pri odabiru srednje škole, odnosno zanimanja kojim se ovi mladi ljudi u budućnosti žele baviti.

Pogledajte http://fena.ba/video/1418/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ZJfZsNhTaz7UpjGtqgGfFA1nGi3NRbUT?usp=sharing 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo