Ekonomija     | 02.02.2018. 14:05 |

UIOBiH - Još nije poznato hoće li biti akciza na struju

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. februara (FENA) – U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH  postoji radna grupa koja radi na pripremi novog prijedloga Zakona o akcizama.

-Postojeći Zakon o akcizama u BiH u primjeni je od 2009. godine i nije usklađen sa direktivom EU. Zbog obaveze da BiH uskladi sve svoje propise sa legislativom EU, Uprava zajedno sa ekspertima iz EU priprema i novi prijedlog Zakona o akcizama koji će biti usklađen sa legislativom EU - saopćeno je danas iz UIO.

Prijedlog novog Zakona o akcizama u BiH trebao bi biti završen do sredine godine, nakon čega će biti pripremljen i pravilnik o primjeni Zakona o akcizama.

Usvajanje Zakona o akcizama prolazi kroz Upravni odbor UIO, Vijeće ministara BiH i parlament BiH.

Konačna verzija Zakona u smislu definisanja koji će proizvodi biti akcizni, kao i visina stopa akciza bit će poznati onog trenutka kada Zakon o akcizama bude u proceduri.

-Iz tog razloga želimo jasno naglasiti da u ovom trenutku još uopšte nije poznato hoće li elektična energija biti akcizni proizvod ili neće. O tome će odluku donijeti ona tijela koja usvajaju spomenuti zakon – preciziraju iz UIO.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo