Svijet     | 02.02.2018. 13:37 |

U nedjelju na Kipru drugi krug predsjedničkih izbora

FENA Internet

NIKOZIJA, 2. februara (FENA) - Drugi krug predsjedničkih izbora na kojima su kandidati aktuelni predsjednik Nicos Anastasiades i ljevičar  Stavros Malas bit će održan u nedjelju.

Biračko pravo ima 550.000 građana, birališta će biti otvorena u 7.00 sati ujutru, a zatvorena u 18.00 časova popodne, prenosi AP.

Prvi rezultati očekuju se nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mesta.

Anastasijadis (71) iz kršćansko-demokratske stranke "Demokratski zbor" je u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 28. januara osvojio 35,5 posto glasova, a njegov rival Stavros Malas (50), koga je podržala Komunistička partija AKEL, imao je  30,25 posto glasova.

Kampanja je bila jako oštra. Trećeplasirani Papadopoulos koji je eliminiran u prvom krugu izbora  optuživao je Anastasiadesa da je ponudio previše ustupaka u pregovorima s turskim Kipranima prošle godine. Malasa se također kritiziralo da je previše popustljiv jer traži nastavak pregovora što je prije moguće.

Grčki i turski Kiprani načelno se slažu da je potrebno ujediniti otok kao federaciju, ali ne i o tome kako bi to trebalo učiniti. Neslaganja s tim u vezi postoje čak i u sklopu samih zajednica.

Sporni su granica, imovinska prava raseljenih, izborna pravila i prisustvo stranih jedinica na kiparskom teritoriju.

Između stanovnika podijeljenog Kipra  su mirovne snage UN-a.

Kipar je podijeljen 1974. godine nakon što je Turska okupirala sjeverni dio otoka, što se dogodilo ubrzo pošto su u Nikoziji državnim udarom na vlast došli pobornici ujedinjenja sa Grčkom.

Turska je jedina zemlja koja priznaje Tursku republiku Sjeverni Kipar i tamo drži oko 30.000 vojnika. Južni, grčki dio je međunarodno priznat i dio je Evropske unije.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Kiparski predsjednik najavio udvostručenje napora za dostavu pomoći Gazi morskim koridorom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana