Bosna i Hercegovina     | 02.02.2018. 11:53 |

SDP traži hitne sjednice vlada i parlamenata na svim nivoima zbog poskupljenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) zatražila je održavanje hitnih sjednica vlada i parlamenata na svim nivoima zbog poskupljenja uzrokovanih primjenom seta zakona o akcizama.  

Iz SDP-a u saopćenju za javnost navode da su mjesecima ukazivali na pogubnost usvajanja akciza, "zbog činjenice da će direktna posljedica rasta cijene goriva biti i lančana poskupljenja, što će pogoršati ionako lošu socijalnu sliku naše zemlje i urušiti dodatno životni standard stanovništva".

- Tada su iz SDA, HDZ i SNSD isticali kako to nije tačno, da želimo blokirati silne investicije koje samo oni vide, da želimo preplašiti građane jer neće biti nikakvih poskupljenja. Jučer su se građani još jednom mogli uvjeriti ko je govorio istinu, a ko ih je po ko zna koji put slagao. Politika akcizne koalicije (SDA, SBB, HDZ, SNSD i HDZ 1990) pokazala se na djelu, jer smo svjedočili povećanju cijena goriva većim od onih koje je zakon predvidio, što je nova pljačka građana ove zemlje u režiji onih koje su ti građani birali – stoji u saopćenju.

Iz SDP-a navode da, "dodatno pojašnjenje koje smo čuli iz Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada, kako se predviđene akcize neće koristiti za izgradnju novih dionica autoputa, pokazuje kriminalni karakter ove vlasti, koja je mjesecima obećavala kako je usvajanje akciza ključ za pokretanje investicija“.

-  Još jednom se potvrdilo da smo bili u pravu od početka, kada smo isticali da se radi o kombinaciji prevare i pljačke građana. Danas je potpuno očito kako su i pohvale predstavnika međunarodne zajednice, ustvari, samo zbog činjenice da su u uvođenju akciza vidjeli dodatne garancije za povrat kredita. Izostanak njihove reakcije na ovakve izjave domaćih zvaničnika pokazuje da su i oni to znali i svjesno učestvovali u ovoj obmani cijelo vrijeme – navode iz SDP-a.

Zatražili su od vlada na svim nivoima da hitno sazovu sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda: “posljedice poskupljenja i donošenje mjera za ublažavanje i anuliranje efekata poskupljenja”.

S obzirom da je kompletan proces siromašenja građana u proceduri usvajanja zakona, kako se dodaje u saopćenju, imao iza sebe pet upornih zasjedanja parlamenta, SDP zahtijeva da se sazovu i vanredne sjednice državnih i entitetskih parlamenata u cilju analize efekata poskupljenja na životni standard građana i donošenja konkretnih mjera za ublažavanje efekata poskupljenja, naročito na najsiromašnije kategorije stanovništva, poput nezaposlenih i penzionera sa minimalnim penzijama.

- Očekujemo od inspekcijskih organa da u periodu pred nama aktivnom ulogom zaštite građane kroz zakonske instrumente nadzora i kontrole cijena koji im stoje na raspolaganju, te o svojim aktivnostima redovno obavještavaju javnost. Pozivamo nadležna tužilaštva da što prije ispitaju i utvrde da li uvođenje dodatnih akciza ima elemente krivičnog djela, s obzirom da je danas više nego jasno kako se radilo o svjesnoj prevari, laži i zloupotrebi položaja – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i marketing SDPBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo