Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 16:30 |

Krešić: BiH pristupila sistemskom rješavanju kontrole malog i lakog oružja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić predvodio je bh. delegaciju na konferenciji "Jačanje obaveza prema kontroli malog oružja i lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi", održanoj u Podgorici, gdje je u svom obraćanju istakao da je BiH pristupila sistemskom rješavanju pitanja kontrole malog i lakog oružja.

Osim usklađivanja zakonske regulative i preventivnog djelovanja, Krešić je posebno istakao rekordnu količinu oduzetog i uništenog oružja u prošloj godini.

- U 2017. godini ukupno je prikupljeno i uništeno 10.801 komada i dijelova oružja, što predstavlja izuzetan rezultat u odnosu na protekle godine. Posebno je značajno naglasiti da je prikupljanje i uništavanje navedene količine malog i lakog oružja rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem - kazao je.

Na marginama konferencije delegacija BiH, u kojoj su bili i pomoćnik ministra Ermin Pešto, savjetnik u uredu zamjenika ministra sigurnosti Danijel Nikolić i šef odsjeka za NATO u Ministarstvu vanjskih poslova BiH Momir Brajić, susrela se s federalnim komesarom Vlade Njemačke za kontrolu oružja Particiom Flor, kada su joj prezentirali aktivnosti koje se provode u BiH u cilju smanjenja nelegalnog naoružanja.

Istaknuto je kako BiH kao i cijeli region treba posvetiti dodatnu pažnju ovom problemu jer predstavlja prijetnju za sigurnost kako jugoistočne Evrope tako i EU.

Zamjenik Krešić izrazio je opredjeljenje BiH da uz podršku partnera iz Evropske unije nastavi aktivnosti koje bi dodatno ojačale domaće kapacitete u rješavanju ovog iznimno važnog sigurnosnog izazova.

U okviru konferencija delegacija BiH susrela se s delegacijom Crne Gore koju je predvodio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Pejanović. Razmijenjena su iskustva vezano za kontrolu malog i lakog naoružanja, a također je razgovarano i o sve češćem prilivu imigranata preko Crne Gore u BiH. Iskazana je potreba nastavka saradnje oko projekta zajedničkih graničnih prelaza kao i drugih aktivnosti u oblasti potpisanih sporazuma.

Bh. delegacija susrela se i s predstavnicima Srbije čiju delegaciju je predvodio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Miloslav Miličković. Tokom ovog susreta delegacije su razgovarale o različitim temama s aspekta sigurnosti te izrazili potrebu intenzivnije saradnje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta