Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 15:21 |

I druga dva sindikata zdravstvenih radnika HNK zaprijetila generalnim štrajkom

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 1. februara (FENA) - Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najavili su da će 12. februara stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odustane od svoje odluke da sva tri reprezentativna sindikata zaposlenih u zdravstvu idu zajedno u pregovore.

- Tražimo da Vlada HNK bude dosljedna svojoj odluci i da pregovori sa sva tri reprezentativna sindikata počnu 26. februara - kazala je za Fenu tajnica Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ankica Puce.

Ona je naglasila kako je Vlada HNK donijela odluka da pregovori o novom kolektivnom ugovoru s predstavnicima sva tri sindikata zaposlenih u zdravstvu započnu 26. februara, ali da se Sindikat doktora medicine i stomatologije žalio zbog te odluke i želi odvojene pregovore.

- Iz tog razloga smo donijeli odluku da idemo u generalni štrajk ukoliko se poništi odluka Vlade da svi zajedno nećemo biti na pregovorima - poručila je Puce.

Podsjećamo, Skupština Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK u utorak je jednoglasno donijela odluku o pokretanju generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije u tom kantonu, koji će početi 12. februara.

"Glavni razlog štrajka je neshvatljiv odnos Vlade HNK prema ljekarima u Hercegovini, posebno nadležnog ministra dr. Gorana Opsenica, koji je svoj iracionalni stav potvrdio dopisom od 23. januara ove godine, kojim praktično onemogućava doktore da imaju svoj kolektivni ugovor, kakav već imaju ljekari u drugim kantonima", navedeno je u jučerašnjem dopisu Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Županija Posavska: Potpisan Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Ministarstvo zdravstva RH nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo