Najave     | 01.02.2018. 15:10 |

Vakufska direkcija BiH - Regionalna konferencija o restituciji 17. aprila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Međureligijsko vijeće BiH 17. aprila u Sarajevu organizirat će regionalnu konferenciju pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“.

Cilj konferencije je aktualiziranje problematike restitucije i razmjena iskustava sa susjednim državama.

Iskustvo država u regiji u rješavanju ove problematike je veoma važno, zbog čega će predstavnici nadležnih institucija iz susjednih država, koje rade na poslovima donošenja i implementiranja zakona o povratu bespravno oduzete imovine vjerskim zajednicama i drugim fizičkim i pravnim licima, uzeti aktivno učešće na konferenciji.

Također će to biti prilika za razmjenu iskustava o implementaciji zakona o restituciji i izazovima na ovom području kroz izlaganja predstavnika vlasti BiH, vjerskih zajednica i crkva, te učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, očekuje se učešće nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, državnih i entitetskih parlamentarnih zastupnika i međunarodne zajednice.

Iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH podsjećaju da BiH još nije usvojila zakon o restituciji, te stoga imovina koja je oduzeta u proteklim društveno-političkim sistemima nikada nije vraćena izvornim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima i pravnim sljednicima.

Jednodnevna konferencija se održava u okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH 2018. godine" i dio je aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima vezano za restituciju oduzete imovine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana