Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 13:32 |

Mladi Mostara traže da novoizgrađeni most dobije ime 'studentski most'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. februara (FENA) - Predstavnici Vijeće mladih Grada Mostara, Studentskog zbora Sveučilišta i Unije studenata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru zajedno su inicirali ideju da novoizgrađeni most na dionici “Avenija-Sutina” dobije ime 'studentski most'.

Ideja da prvi poslijeratni novi most izgrađen u Mostaru dobije ime po studentima, kojih u Mostaru na dvije visokoškolske ustanove ima oko 20.000, došla je do izražaja budući da sam most povezuje kampus Univerziteta Džemal Bijedić sa Avenijom, kojom se ravno dođe do Sveučilišta u Mostaru, saopćeno je iz navedenih organizacija mladih.

Inicijatori su mišljenja da je Mostar kao grad, uz simbol mostova, i značajan simbol obrazovanja mladih, budući da mnogi studenti iz Hercegovine, a i šire, dolaze studirati u Mostar.

Ovo je, kako navode, prikladan način kako bi se mladima dalo značaja, jer oni to sigurno zaslužuju.

Inače, predstavnici spomenutih organizacija mladih Ivo Čarapina, Marko Džoić i Džani Pajić uputili su prije pet mjeseci gradonačelniku Mostara inicijativu u pismenoj formi. 

Gradonačelnik je, kako su naveli, načelno podržao tu inicijativu i ocijenio je pozitivnom, međutim naglasio je kako je imenovanje mostova, kao i ulica, pod ingerencijom Gradskog vijeća, bez kojeg Mostar funkcionira već pet godina.

“Nismo željeli izlaziti u javnost s ovim prijedlogom, već smo išli protokolom, međutim nepostojanje Gradskog vijeća nam u potpunosti onemogućuje da ova ideja dođe na dnevni red realizacije“,  ističu inicijatori, koji se nadaju da će se pronaći način da mladi Mostara dobiju svoj prvi most, navodi se u saopćenju.

 

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

SOS Dječija sela u BiH - Podnesena inicijativa za reviziju Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu