Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 12:50 |

Crnadak – McEntee: Puna podrška Irske BiH na njenom putu ka EU

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i državna ministrica za evropske poslove Irske Helen McEntee tokom susreta u Sarajevu potvrdili su su prijateljske odnose dviju zemalja koje treba dodatno osnažiti ekonomskom suradnjom, kao i punu podršku Irske BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- Iskreno se radujem što imamo posjetu delegacije prijateljske zemlje Irske koja je podrška Bosni i Hercegovini na našem najvažnijem vanjskopolitičkom cilju, a to je naš evropski put - od činjenice da su među prvim ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, preko toga da su za vrijeme predsjedavanja Evropskom unijom, proširenje i naš region držali veoma visoko na listi prioriteta, pa do podrške i posljednjih godina na našem putu ka EU – izjavio je Crnadak na konferenciji za novinare nakon tog susreta.   

Naveo je da su tokom sastanka konstatovali da u ekonomskom segmentu, posebno u međusobnoj trgovinskoj razmjeni ima mnogo prostora i kapaciteta za njeno unapređenje. Podatak da izvoz iz BiH u Irsku za čitavu godinu iznosi svega 150.000 eura, kako je kazao Crnadak, pokazuje koliko ima prostora, posebno sa naše strane da se više  uradi na tom polju.  

Posebna pažnja, dodao je Crnadak, posvećena je evropskim integracijama BiH.

- Kolegicu McEntee sam upoznao s najnovijim razvojem događaja kada je riječ o BiH, s činjenicom da je Upitnik Evropske komisije praktično na samom kraju i da je pitanje dana kada će biti gotovi i finalni tehnički zahvati i da Upitnik bude upućen u Brisel. Mi ćemo ići u jednu, u pozitivnom smislu, dosta agresivnu aktivnost prema glavnim gradovima i ključnim zemljama da dobijemo što snažniju podršku nakon popunjavanja Upitnika kako bismo što prije došli do statusa kandidata i datuma za početak pregovora - izjavio je Crnadak. 

Naglasio je da Irska ima veoma značajno iskustvo kada je riječ o korištenju fondova EU,  razvoju preduzetništva i da postoje ostoje dobri modeli koje je Irska koristila i koje su doveli do njihovog snažnog ekonomskog razvoja, a koji se mogu primjeniti i kod nas.

- Razgovarali smo i o novoj stategiji EU kada je u pitanju ovaj prostor i proširenje. Mi smo prenijeli McEntee naš stav da je za nas najvažnije i naše ključno očekivanje da se potvrdi evropska budućnost prostora zapadnog Balkana, da se definitivno zadrži ovako snažan fokus od Brisela i zemlja članica u vezi tog pitanja i, što je za nas vrlo važno, da se nastavi sa individualnim vrednovanjem svake zemlje na evropskom putu – dodao je Crnadak.

Ministrica za evropske poslove Irske Helen McEntee naglasila je da će BiH na svom putu ka EU i dalje imati podršku Irske, te izrazila zadovoljstvo što su usaglašeni svi odgovori na Upitnik Evropske komisije i što je on u fazi prevođenja.

McEntee  je navela da je upoznata s ispunjavanjem obaveza iz Reformske agende, te da je za BiH veoma važno da ispuni sve uslove, odnosno da u zemlji postoji vladavina prava, demokratija, te ostale stvari koje su bitne za njenu budućnosti.

I Irska je, kako je dodala, radila na razvoju preduzetništva, kao i na tome da zadrži mlade ljude u zemlji, odnosno na stvaranju preduslova za njihov ostanak. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana