Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 11:41 |

Praštalo: Integracija BiH i Balkana u EU mora biti primarni interes Brisela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predrag Praštalo izlagao je na međunarodnoj panel diskusiji u Sloveniji koju je organizirao Institut ''IFIMES'' iz Ljubljane. 

U svom izlaganju, Praštalo je, između ostalog, rekao da  radi kompliciranog društveno-političkog uređenja, kojeg je Daytonskim mirovnim sporazumom i ustavom (sa opravdanim ciljem okončanja ratnih sukoba 90-tih godina prošlog vijeka) Bosni i Hercegovini nametnula međunarodna zajednica, naša zemlja može još dugi niz godina čekati na članstvo u NATO i EU, saopćno je iz Evropskog pokreta u BiH. 

-  Komplicirano društveno-političko uređenje neodgovornim domaćim političarima (nacionalistički orijentiranim i vođenim ciljevima) omogućava stalne društveno-političke blokade i krizne situacije, koje vrlo lako mogu prerasti u naredne oružane sukobe i bez pozitivno- diskriminirajuće podrške od strane Brisela i Evropske unije i međunarodne zajednice, iako imamo vrlo kvalitetne ljudske kapacitete i potencijale. Ako bi nam se postavljali uvjeti slično uređenim i funkcionalnim društvima poput Češke, Mađarske, Slovačke ili Slovenije, Bosna i Hercegovina može čekati i do 3000. godine, a da ni do tada možda nećemo postići iskreni politički konsenzus pristupanju u NATO, vitalnom i iskrenom evropskom interesu društva ili postati član EU - rekao je Praštalo.

Istaknuo je da danas EU ima jedinstvenu priliku da iz trenutačnog kriznog perioda, ali i iz rađanja Unije u vrijeme "Američko-Ruske hladnoratovske Evrope i svijeta", koja je osmišljena i "krojena" po uzoru na stvaranje Sjedinjenih Američkih Država, definitivno i konačno preraste i postane samostalni evropski projekt jedinstvene Evropske unije, bez podjela i diskriminacije na "male i velike", "nove i stare" i "bogate i siromašne" članice, što je proces koji mora biti okončan procesom reformiranja i integracija evropskog prostora pod službenim nazivom “zapadni Balkan“ u EU - što prije, to bolje i po samu EU i region.                                                                                                                                                            
– Dokle god se to ne dogodi ostat će tamna mrlja i relikt prošlosti podjela na evropskom kontinentom, jer bi to značilo ponovno povlačenje nevidljive linije, koja je decenijama dijelila Evropu, samo ovaj put put ne na zapad–istok, kapitalizam-komunizam, nego rasna diskriminacija na civiliziranu i kulturnu - neciviliziranu - nekulturnu ili bogatu i siromašnu Evropu - navodi Praštalo. 

Da bi došlo do konačnog ukidanja nevidljivih linija razdvajanja evropskih naroda i kultura, smatra da je neophodna i vitalno važna po opstojnost i dalji razvoj same EU, kao najvećeg i najznačajnijeg projekta ljudske istorije, što brza integracija posebno BiH i regiona zapadnog Balkana u evropske procese i članstvo u EU i to ne 2030.godine ili kasnije, nego najduže u narednih 7-8 godina

- U protivnom, sigurnost i opstanak EU su upitni, jer ovog puta ne bi kataklizma bila ograničena na područje bivše Jugoslavije, kao što je slučaj bio 90-tih godina prošlog vijeka, nego bi izbjeglički, humanitarni i rušilački talas preplavio Evropu i mnogo šire - objasnio je.

Podvukao je da članstvo i integracija BiH i Balkana u EU moraju biti primarni interes Brisela, gledano iz sigurnosnih razloga po ljudske živote i posebno ogromnog kapitala i geostrateških ciljeva i same EU.  

- Upravo Brisel i Evropa su ti koji mogu najviše da izgube, prije svega svoj luksuz mirnog i spokojnog egzistiranja u slučaju novih turbulencija u našem regionu, koje gotovo sigurno, ovaj put, ne bi zahvatile samo područje nekadasnje Jugoslavije, nego veći dio evropskog kontinenta, ako ne i šire. Stoga su naša očekivanja velika u vrijeme predsjedavanja Bugarske, u nadi da će nastati neki novi proces, sličan solunskom kada je regiji obećana i najavljena jasna evropska perspektiva - rekao je Praštalo. 

Naglašava da bez integracija i članstva BiH i Balkana u EU "jadni  smo svi mi u regiji".

Zaključio je da veliku nadu polažemo u Bugarsko, Austrijsko i Rumunsko predsjedavanje EU 2018-2019, kao i u dalje lobiranje zemalja članica "Višegradske grupe", Slovenije, Hrvatske i Grčke u institucijama EU, koji su najiskreniji prijatelji BiH i regiona, koji uz to najbolje poznaju prilike u našoj regiji i na kraju imaju i najviše interesa za očuvanje mira i stabilnosti, a što nam samo članstvo u EU svima garantira.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Evropski pokret u BiH čestita ambasadoru Nelsonu uručenje priznanja Počasni građanin Mostara

Za Evropski pokret je 9. maj simbol pobjede, ali ujedno i opomene

Praštalo u službenoj posjeti Bijeljini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta