Najave     | 01.02.2018. 07:41 |

U Banjoj Luci konferencija o reformi pravosudnog sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji s Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizuje konferenciju "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala".

Konferencija će biti održana 1. i 2. februara u Banjoj Luci.

Riječ je o trećoj godišnjoj konferenciji na temu reforme pravosudnog sistema, koju VSTVBiH organizuje u saradnji s EUSR-om i USAID-om.

Namjera organizatora je i ove godine nastaviti praksu razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa, s fokusom na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na konferenciji će se biti predstavljene aktivnosti vezane za rad na Zakonu o VSTV-u BiH, Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

Također, planiran je rad učesnika u pet radnih grupa na temu: imenovanje i ocjenjivanje; integritet i odgovornost; efikasnost i kvalitet sudova; efikasnost i kvalitet tužilaštava i procesuiranje korupcije i organizovanog kriminala sa posebnim osvrtom na saradnju tužilaca sa agencijama za provođenje zakona. Prezentacija nalaza i zaključaka radnih grupa planirana je za drugi dan konferencije, saopćeno je iz VSTVBiH. 

Učesnicima konferencije obratit će se Michella Matuella, šefica Odjela za BiH i Albaniju pri Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, Paul Horowitz, zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana