Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 22:48 |

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH, nova predviđena za 20. februar

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine večeras su podržali u drugom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima su izjednačeni koeficijenti za obračun plata zaposlenicima.

U drugom čitanju podržane su i izmjene Zakona o zrakoplovstvu, a budući da nije prihvaćeno negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet za dopune Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama obustavljena je zakonodavna procedura za taj zakon.

Predstavnički dom odobrio je produženje roka Ustavnopravnoj komisiji za dostavljanje novog mišljenja o Prijedlogu zakona o sukobu interesa dok institucije ne dostave mišljenje.

Podršku nije dobilo negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost za Priјеdlоg zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture te je zatraženo da nadležna komisija dostavi novo mišljenje na taj zakon.

Poslanici su u prvom čitanju podržali dopune Zakona o komunikacijama koje predviđaju uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve na nivou cijele BiH - 112.

Poslanici su podržali Prijedlog strateškog plana ruralnog razvoja BiH za period od 2018. do 2021. godine koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a čime se ispunjava uvjet za pristup BiH evropskim fondovima.

Primljena je k znanju Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu te Izvještaj o realiziranju Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu za period od januara do juna 2017. godine.

Također, prihvaćen je zaključak poslanice Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandre Pandurević da Ministarstvo civilnih poslova Predstavničkom domu dostavi sve informacije o pokušajima javnih nabavka pasoških knjižica od 2015. godina do danas i eventualnim sudskim postupcima u vezi s tim.

Prihvaćen je i prijedlog poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Đonlagića da Predstavnički dom čestita direktoru Muzeja ratnog djetinjstva Jasminku Haliloviću koji je uvršten na Forbesovu listu mladih lidera "30 ispod 30".

Poslanici su k znanju primili Godišnji plan obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2018. godinu te je data saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma.

Time je okončana današnja jednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a nova sjednica je predviđena za 20. februar.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana