Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 20:37 |

SNSD-u uvođenje jedinstvenog broja 112 na nivou BiH prijenos nadležnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić upozorila je da je Vijeće ministara prekoračilo svoje nadležnosti predlažući dopune Zakona o komunikacijama kojim se tretira oblast uvođenja broja 112.

U obrazloženju tog zakonskog rješenja navedeno je da to predstavlja važan element učinkovitog sistema zaštite i spašavanja, ali Majkić je tokom rasprave o dopunama tog zakona večeras na sjednici Predstavničkog doma navela da to i sada postoji ističući da se radi o prijenosu nadležnosti.

Predložene dopune zakona imaju za cilj uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije na cijeloj teritoriji BiH, a potom uspostavljanje sistema hitnih poziva u okviru mjerodavnih službi, na primjer entitetskih tijela civilne zaštite, napomenuto je u obrazloženju zakona.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković odbacio navode Majkić da se u ovom slučaju radi o prijenosu nadležnosti te je napomenuo da će zakon podržati kazavši da su u vrijeme kada je SNSD bio dio vlasti brojne nadležnosti prebačene sa entiteta na državu.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović upozorio je da se ovdje radi o mnogo većoj i široj slici budući da se radi o uvođenju jedinstvenog evropskog broja te je pozvao Majkić da kaže koji je to broj u Srbiji ili bilo kojoj zemlji u Evropi za hitne slučajeve.

U ovom slučaju ne radi se o uspostavljanju bilo kakvog novog operativnog centra, tvrdi poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, nego se dopunama Zakona uređuje ova oblast i osigurava da se svi pozive na 112 usmjere nadležnim institucijama.

Bez obzira na ovakve stavove većine poslanika, poslanik SNSD-a Lazar Prodanović jasno je najavio da ta stranka dopune Zakona o komunikacijama neće podržati jer nema saglasnosti za donošenje tog zakona.

U dopunama zakona navodi se i da je operator telekomunikacija dužan omogućiti svim korisnicima usluga besplatne pozive, SMS poruke na jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 i e-pozive, kao i pozive na druge pozivne brojeve za pristup hitnim službama u BiH.

Telekomunikacijski operater nakon usvajanja dopuna zakona bit će dužan operativnim centrima za prijem i obradu poziva na broj 112 i hitnim službama prema kojima je poziv upućen, bez novčane nadoknade, dostavljati sve raspoložive podatke o ostvarenom pozivu na broj 112.

O tom zakonskom rješenju poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda sjednice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo