Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 19:10 |

Poslanici neće razmatrati odgovore iz Upitnika vezane za popis stanovništva

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović zatražio je danas na sjednici od Vijeća ministara informaciju o odgovorima na Upitnik Evropske komisije sa akcentom na odgovore koji se tiču popisa stanovništva.

Ovaj državni poslanik predložio da to bude jedna o tačaka dnevnog reda današnje sjednice, ali poslanici to nisu podržali.

U izjavi novinarima odbacio je navode predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je kazao da se odgovor u vezi popisa stanovništva odnosi na pitanja iz ekonomskih kriterija gdje su podaci onakvi kakve ih prezentiraju svi nivoi vlasti u BiH.

Ahmetović tvrdi da je istina nešto drugo jer su u poglavlju politički kriteriji gdje se na pitanja četiri i šest traži odgovor o broju stanovnika po nacionalnoj, vjerskoj i drugoj strukturi te da je poslan popis koji je objavila Agencija za statistiku Republike Srpske.

- Prema tom popisu za 58.000 je manje ljudi i to u najvećoj mjeri smanjuje se broj Bošnjaka u Republici Srpskoj čime se na određeni način legalizira etničko čišćenje kroz popis stanovništva - tvrdi poslanik Ahmetović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović predložio je da poslanici danas razmatraju inicijativu o Strategiji prevencije masovnih zločina i genocida u BiH i to sve uoči dolaska specijalnog savjetnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adama Dienga.

Ni ovaj prijedlog nije prihvaćen, a istovremeno s dnevnog reda sjednice skinut je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka.

Neće biti razmatrana ni inicijativa Bećirovića kojom traži od nadležnih organa Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona te Kantona 10 da izmijene ustave tih kantona s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba.

Prihvaćen je prijedlog poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsada Đonlagića da Predstavnički dom čestita direktoru Muzeja ratnog djetinjstva Jasminku Haliloviću koji je uvršten na Forbesovu listu mladih lidera "30 ispod 30" te da Vijeće ministara BiH za njega organizira prijem.

Također, prihvaćen je prijedlog poslanice Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandre Pandurević da Ministarstvo civilnih poslova Predstavničkom domu dostavi sve informacije o pokušajima javnih nabavka pasoških knjižica od 2015. godina do danas.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana