Kultura     | 31.01.2018. 17:04 |

Skupština KS nije usvojila Prijedlog odluke o osnivanju Instituta za iranistiku

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo nisu danas usvojili Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za osnivanje Instituta za iranistiku u Sarajevu, koju je pokrenulo Udruženje za promociju perzijskog jezika i kulture "Damavand".

Ministar obrazovanja KS-a Elvir Kazaović istakao je značaj izučavanja perziske kulture te istako da u BiH otprije postoji nekoliko naučnoistraživačkih ustanova koje se bave istraživanjima u oblasti iranistike.

Institut bi, dodao je, kao naučnoistraživačka ustanova u kojoj bi bili izvođeni projekti iz svih oblasti iranistike, bio pošteđen ograničenja s kojima su suočene naučnoistraživačke ustanove koje već djeluju u BiH.

Institut će, na osnovu Ugovora o pravu korištenja, prvobitno biti smješten u ranijoj rezidenciji ambasadora IR Iran u BiH, smještenoj u Ulici Safet-bega Bašagića, dok se u bližoj budućnosti planira zakup ili kupovina odgovarajućeg objekata za aktivnosti instituta.

Za jednogodišnje funkcioniranje Instituta, prema utvrđenim ciljevima i zadacima, potrebno je 164.000 KM. 

Međutim, poslanici BPS-a Semir Halilović i SDP-a Slaviša Šućur istakli su da je BiH evropska civilizacija te da nema potrebe da se bh. kultura veže za tuđe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'