Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 17:33 |

Konferencija koja je naglasila značaj sevdalinke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Bosanskohercegovačka gradska pjesma sevdalinka je jedan od najznačajnijih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine i kao takva treba da bude i dio svjetskog nasljeđa. 

To je pjesma izuzetne poetske, muzičke i historijske vrijednosti, s kontinuitetom izvođenja od 15. vijeka do danas i predstavlja ukorijenjenu kulturnu tradiciju. Treba poduzeti neophodne mjere njene zaštite od prijetnji kulturne homogenizacije i infiltriranja drugih muzičkih stilova.

To je, između ostalog, zaključeno na konferenciji održanoj protekle sedmice u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru, u organizaciji Udruženja muzičkih umjetnika, a u okviru aktivnosti provođenja inicijative za upis pjesme sevdalinke na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog blaga čovječanstva.

Nominacija sevdalinke na Reprezentativnu listu znači veliku odgovornost i uključivanje svih segmenata društva, kao i intenzivnije aktivnosti na njenom očuvanju i promociji, kako kroz obrazovni sistem, tako i organizovanjem festivala, radionica, itd. Sevdalinka nije dovoljno zastupljena u obrazovnom sistemu, što treba promijeniti, kao i osnovati jedinstvenu arhivu na nivou BiH koja bi omogućila stručno proučavanje i adekvatnu promociju sevdalinke te održavanje njenog kotinuiteta, zaključeno je također na konferenciji.

Na konferenciji su ljudi od struke i nauke prezentirali značaj sevdalinke u različitim aspektima. Razgovarano je o temi „Sevdalinka kao poetska forma“, o načinu interpretacije, ali i o njenom prisustvu u obrazovnom sistemu.

Na kraju skupa usvojeni su zaključci s jasnim ciljevima koje bi trebalo realizirati u narednom periodu. 

Nakon ove konferencije, u februaru će kao najava desetog jubilarnog festivala sevdalinke biti promovirani knjiga i DVD s prethodnih festivala.

Potom će 11. i 12. aprila biti održan Festival „Sevdalinko, u srcu te nosim“. Za razliku od prošlih izdanja, ove godine će ta manifestacija trajati dva dana, bit će takmičarskog karaktera i prve večeri bit će izvedene nove kompozicije napisane u duhu sevdalinke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'