Svijet     | 31.01.2018. 16:19 |

Preživjela Auschwitza pohvalila njemačku politiku prema azilantima

FENA Internet

BERLINm 31. januara (FENA) - Preživjela nacističkog logora smrti Auschwitz pohvalila je odluku kancelarke Angele Merkel da otvori vrata svoje zemlje za tražioce azila u 2015., poručivši poslanicima u srijedu na vanrednoj sjednici parlamenta posvećenoj sjećanju na žrtve holokausta da je to znak njemačkog "ponašanja za primjer" nakon Drugog svjetskog rata. 

Anita Lasker-Wallfisch, 92-godišnja Jevrejka rođena u Njemačkoj koja je preživjela Auschwitz sa sestrom ali je izgubila roditelje u holokauastu, izjavila je da su one nakon rata postale izbjeglice u svijetu koji je zatvorio granice.

- One su sada otvorene, zahvaljujući nevjerovatno velikodušnoj i hrabroj gesti učinjenoj ovdje - izjavila je ona, izazivajući gromoglasan aplauz, dok je Merkel sjedila nedaleko od nje.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust pada u subotu, 73 godine nakon što su sovjetski vojnici oslobodili logor smrti Auschwitz u okupiranoj Poljskoj.

Njemački parlament jednom godišnje održava vanrednu sjednicu kako bi obilježio taj dan, odajući počast ne samo žrtvama holokausta nego i onima koji su pomagali progonjenim ljudima i ostalima koji su se opirali tiraniji Adolfa Hitlera.

Ovogodišnje zasjedanje prvo je kome prisustvuju poslanici antiimigrantske nacionalističke Alternative za Njemačku (AfD), kada je ta stranka osvojila mjesta u parlamentu po prvi put nakon septembarskih izbora.

Oni se nisu pridružili aplauzu izjavama Lasker-Wallfisch o migrantskoj politici Merkel, ali su to učinili kada je ona progovorila protiv negiranja holokausta i antisemitizma, kao i ovacijama njenom govoru. 

- Što se desilo, desilo, i ne može biti poništeno. Sada se trebamo uvjeriti da se to nikada, nikada neće ponoviti - izjavila je Lasker-Wallfisch.

Nakon minute šutnje kojom je počela komemoracija, predsjednik parlamenta Wolfgang Schaeuble naglasio je poslanicima da je prošao samo jedan dan od 85. godišnjice kada je Hitler postao kancelar, primjećujući da je on previše lako pretvorio "radikalnu ideologiju u javnu politiku".

- Sve se radilo o drugima, drugima koji nisu pripadali, kojima nije bilo dopušteno da pripadaju - kazao je on, dodajući da se lekcija mora naučiti iz toga o "konzistentnom protivljenju svakoj formi isključenja prije nego što bude prekasno". 

Antisemitizam u današnjoj Njemačkoj "ne smije se tolerirati", kazao je Schaeuble, dodajući da se to također odnosi na novopridošle migrante iz arapskog svijeta koji imaju antiizraelski stav.

- Migracija donosi obaveze, i kogod želi da živi ovdje mora ih prihvatiti, mi insistiramo na tome - kazao je.

Kritikujući, međutim, nacionalizam koji je pomagao AfD da osvoji glasove, on je izjavio da su migranti također dio Njemačke.

- Kogod govori o narodu ali misli na samo  određeni dio stanovništva, prijeti našem demokratskom poretku - izjavio je Schaeuble, član stranke kancelarke Merkel.

Lasker-Wallfisch, koja se preselila u Britaniju nakon rata, zatražila je od Njemačke i drugih zemalja da ostanu ustrajne u borbi protiv antisemitizma, rekavši kako je ljudima potrebno da gledaju jedni na druge kao na pojednice i  da prevaziđu mržnju.

- Mržnja je otrovna, i na kraju oni koji mrze sami se i otruju - kazala je ona, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo