Kultura     | 31.01.2018. 14:23 |

Ceremonija otvaranja Sarajevske zime u znaku olimpijskih gradova

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ovogodišnje 34. izdanje Festivala Sarajevo - Sarajevska zima održat će se pod motom “Drugo lice svijeta”.

I na ovoj sarajevskoj zimi predstavit će se umjetnici sa svih kontinenata iz svih oblasti umjetnosti/teatar, film, vizuelne umjetnosti, multimedijalni performansi, savremeni ples, muzika, opera, balet, dizajn, arhitektura, radionice, novi mediji umjetnosti...

Počasni gost je Republika Bugarska. Specijalni gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018.-2020./Južna Koreja, Japan i Kina.

Za ceremoniju otvaranja, 7. februara, koja će se održati na Pozorišnom trgu, najavljen je performans mladih umjetnika u olimpijskim krugovima. Nakon podizanja zastave Sarajevske zime najavljen je i koncert Gardijskog orkestra Bugarske "Susret kultura - Od brassa do jazza“, posvećen Bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije i svečanom otvaranju 34. Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Ceremoniji otvaranja prethode raznoliki programi. Tako će tog 7. februara u Vijećnici biti otvorena izložba fotografija grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2018., Pyeongchanga, u Galeriji Roman Petrović bit će izloženo osam plakata Japanske kaligrafije, dok će na istom mjestu biti organizirana i radionica pod nazivom "Drugo Lice svijeta, baština i budućnost Evrope".

U  Collegium Artisticumu će se predstaviti umjetnička trupa Nine Dragon Heads iz Južne Koreje, a u Pozorištu mladih bit će izveden program u saradnji s JU Djeca Sarajeva i tad će Pozorište maldih, kako je najavio director Festivala Ibrahim Spahić, biti veliko obdanište.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana