Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 13:14 |

Fišo: Veliki finansijski pomaci u poslovanju GRAS-a, ali još nismo zadovoljni

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo kazao je danas na sjednici Skupštine KS da su u preduzeću GRAS učinjeni veliki  finanasijski pomaci u poslovanju, ali da još uvijek nisu u potpunosti zadovoljni.

Izrazio je potrebu za implementacijom određenog broja sanacionih mjera, GRAS-a i tog ministarstva, kako bi se osigurao prijevoz kakav građani zaslužuju.

Dodao je da je penzionisano oko 300 uposlenika te da dolaskom aktuelnog saziva Vlade, svaki uposlenik ima zdravstvenu zaštitu, koju prije nisu imali.

- Trenutno je u GRAS-u manje 220 uposlenika. U mjesecu januaru fali 650.000 KM da bi GRAS poslovao bez gubitaka, ali moramo uzeti u obzir to da je bio raspust - istakao je.

Skupština KS-a je na sjenici primili  k znanju Informaciju privremenog upravitelja GRAS o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju od 20. decembra 2017. godine do 20. januara 2018.godine.

Poslanik Naše stranke Edin Forto ukazao je na kontradiktornosti u Informaciji, govoreći da ne postoji strategija razvoja javnog prijevoza ili zakona o javnom prijevozu, a da se zna gdje će se ulagati u narednih 15 godina. Također je naglasio da se u Informaciji navodi da je planirano upošljavanje novih kontrolora karata, ali i zatvaranja tramvajskih stajališta, što je još jedna kontradiktornost.  

- Ljudi nemaju garanciju da će stići na vrijeme na posao i zbog toga ne kupuju ili prodaju mjesečni kupon - kazao je Forto.

Privremeni upravitelj GRAS-a Haris Gušić je kazao da tramvajska stajališta nisu jedina mjesta gdje rade kontrolori, već da postoje još autobusi i trolejbusi.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Zastoj u odvijanju trolejbuskog saobraćaja zbog oštećenja trolejbuske kontaktne mreže na Mojmilu

GRAS - U subotu izmjena režima saobraćaja zbog javnog okupljanja u ulici Hamdije Kreševljakovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta