Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 12:59 |

Obilježen Ayush dan u Mostaru

FENA

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - U organizaciji Veleposlanstva Republike Indije za BiH i Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva danas se u Mostaru po prvi put obilježava Ayush dan.

Ayush je međunarodna skraćenica za alternativne medicinske discipline prisutne na tlu Indije (ajurveda, joga i naturopatija, unani, siddha i homeopatija). Obilježavajući Ayush dan u različitim dijelovima svijeta Vlada Indije nastoji proširiti poznavanje spomenutih medicinskih disciplina. Na ovaj se način pažnja usmjerava na razvoj obrazovanja i znanstvenog istraživanja na polju navedenih disciplina, oblika brige za ukupno čovjekovo zdravlje i uspostavlja trajna i kvalitetna veza sa zdravstvenim sistemima svih zemalja svijeta.

U Indiji od 2014. godine postoji i djeluje Ministastvo Ayusha.

Uoči početka skupa, kojim se obilježava Ayush dan u Mostaru, u izjavi za Fenu veleposlanik Indije za BiH Rahul Chhabra kazao je kako se danas svi nazočni mogu upoznati s Ayush  sustavom liječenja koji je zapravo, kako je kazao, način života koji kaže kako je potrebno živjeti zdravo i uravnoteženo.

– Danas predstavljamo Ayush sustav liječenja koji se u Indiji obilježava već tisućama godina i prakticira ga svakodnevno veliki broj ljudi – kazao je veleposlanik Chhabra.

Rektor Univerziteta modernih znanosti (CKM) Marko Matić, koji je suorganizator današnjeg skupa, pozdravio je sve nazočne i istaknuo kako Ajurveda kao način življenja koja odražava zdravlje i liječenje, korespondira s nastojanjima CKM-a da svojim istraživanjima i obrazovnim programima doprinese održivom i poboljšanom životu na zemlji.

- Stoga, ne samo da proučavamo ove programe naših indijskih kolega već se iskreno nadam kako ćemo naći način da zajednički dalje približimo našoj sredini tradicionalni indijski pristup zdravlju i liječenju te na taj način doprinijeti njegovoj popularizaciju na ovom području - kazao je rektor Matić.

Nazočnima se u ime gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića obratila njegova savjetnica Radmila Komadina koja je u svome govoru istaknula kako je Grad Mostar, zahvaljujući inicijativi veleposlanika Chhabraea zajedno s veleposlanstvom Republike Indije u Budimpešti, počeo da surađuje s tom zemljom posebice na polju kulture.

- Ovo je način da upoznamo indijski narod, njegovu tradiciju kulturu ono u čemu su oni poznati u cijelome svijetu a posebice s njihovim aktivnostima koje služe u prevenciji i promociji zdravlja. Obilježavanje Ayush dana danas u Mostaru za nas predstavlja posebnu čast. Nakon prezentiranja svih ovih medicinskih disciplina, nadam se kako će ih prihvatiti naši građani. Svi mi znamo što za sve nas predstavlja zdravlje i koliko je potrebno brinuti se za njega. Ovo je jedan od načina prevencije da ne dođe do bolesti i da sami možemo utjecati na to da se osjećamo što bolje – kazala je Komadina. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu