Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 12:44 |

Posebna rasprava o revizorskim izvještajima za 10 bh. institucija

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) predložila je da se izvještaji o finansijskoj reviziji 74 državne institucije razmatraju zajednički.

Ove izvještaje sačinio je Ured za reviziju institucija BiH, koji je za deset bh. institucija dao mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje.

Većina zamjerki na rad odnosila se na sistem javnih nabavki zbog čega su poslanici i upozorili da se to mora promijeniti i ako postoje manjkavosti Zakona o javnim nabavkama treba ih mijenjati.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić predložio je da poslanici posebno razmatraju tih 10 revizorskih izvještaja na drugoj sjednici, a poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović pozvao je da se tada omogući prisustvo rukovodioca tih institucija.

Potom je data pauza te usaglašen zajednički zaključak, koji je jednoglasno usvojen, prema kojem će revizorski izvještaji za 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje buti razmatrani na februarskoj sjednici uz prisustvo rukovodioca tih institucija.

Radi se o ministarstvima odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova, Graničnoj policiji, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Tužilaštvu BiH, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Nakon toga uslijedila je zajednička rasprava o ostalim revizorskim izvještajima od kojih su 23 dobila čisto pozitivno mišljenje i oni  raspolažu sa 3,66 posto budžeta bh. institucija, što znači da postupaju u skladu sa zakonom, dok je 40 dobilo pozitivno mišljenje s rezervom.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da od ovih 40 institucija samo jedna institucija ima primjedbe revizije na finansijski izvještaj, a ostale se odnose na neusklađenost sa zakonima i drugim propisima.

Nije bilo rasprave o revizorskim izvještajima o temi "Elektronsko poslovanje u institucijama BiH" te "Upravljanje imovinom i troškovima smještaja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH".

Poslanici su prethodno razmatrali Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu u kojem je navedeno da su za institucije izdate 544 preporuke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo