Svijet     | 31.01.2018. 09:15 |

Sa Konferencije u Sočiju poziv za održavanje izbora u Siriji i izradu Ustava

FENA Internet

SOČI, 31. januara (FENA)  - Mirovna konferencija o Siriji završila je u  Sočiju u Rusiji utorak zajedničkom izjavom u kojoj se poziva na održavanje demokratskih izbora, ali su  ključni zahtjevi opozicije ostali neispunjeni. 

Učesnici Konferencije su se dogovorili oko osnivanja odbora za pisanje novog sirijskog ustava na konferenciji za koju veći dio opozicije kaže da služi interesima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovog saveznika Moskve.

U završnoj izjavi stoji da Sirijci sami na izborima moraju odlučiti o svojoj budućnosti, ali se ne kaže ništa o tome hoće li na njima moći sudjelovati sirijske izbjeglice, što traže Assadovi protivnici i zapadne države. Konferenciju su bojkotirali čelnici sirijske opozicije, a nisu se odazvali ni SAD, Velika Britanija i Francuska.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je u obraćanju na zatvaranju Konferencije nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju izjavio da će u Ženevi u najkraćem roku započeti aktivnosti Komisije za izradu Ustava Sirije.

"Uskoro ću dodatno pojasniti koji će koraci biti poduzeti u vezi s ovim pitanjem. Ali, u praksi to znači da će biti potrebno odrediti vremenski okvir u Ženevi po pitanju rada na nacrtu Ustava", kazao je de Mistura, prenosi TRT.

Potom je saopćio i sve odluke koje su usaglašene u zajedničkom dokumentu koji je usvojen u Sočiju naglasivši da je donesena značajna odluka o formiranju Komisije za izradu Ustava.

U zajedničkom dokumentu je apelovano na međunarodnu zajednicu da pruži podršku u cilju ponovnog ujedinjenja zemlje, napominjući da je s tim ciljem formirana i Komisija za izradu Ustava.

Navodi se da bi Komisiju činili delegacija sirijskog režima i delegacija šire opozicije, a njihova zadatak bi bio da pripreme nacrt ustavne reforme u zemlji. Komisiju za izradu Ustava još bi činili i sirijski stručnjaci, plemenski lideri i predstavnice žena.

Odlučeno je da će u okviru pregovora u Ženevi, pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN), biti donesena konačna odluka o ovlastima, proceduralnim pravilima i drugim pitanjima.

Upućen je apel UN-u da specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija za Siriju ima ulogu pomoćnika zaduženog za aktivnosti Komisije u Ženevi.

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika u pregovorima, Aleksandar Lavrentiev, izjavio je da će rezultati Konferencije biti korišteni kako bi napredovali i pregovori u Ženevi.

Istakao je da su na Konferenciji u Sočiju prihvaćena tri važna dokumenta, uključujući i listu kandidata za Komisiju za izradu Ustava na kojoj se nalaze imena 150 osoba.

Dodao je da će listu s imenima kandidata poslati i specijalnom izaslaniku UN-a za Siriju Staffanu de Misturi.

"Nismo željeli ukrasti posao koji obavlja Ženeva. Namjera nam je bila da damo doprinos kako bi, što je više moguće, oživjeli politički proces", kazao je Lavrentiev, napominjući da će sljedeći krug mirovnih pregovora biti održan krajem februara.

"Format i delegaciju Komisije za izradu Ustava odredit će de Mistura", rekao je Lavrentiev.

S druge strane, delegacija sirijske opozicije zatražila je prije skupa da ih na Konferenciji nacionalnog dijaloga Sirije u Sočiju predstavlja turska delegacija.

Na skupu je učestvovalo blizu 1.500 delegata iz Sirije.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!