Magazin     | 31.01.2018. 08:11 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 31. siječnja (FENA) - 

- 1587. Umro Juraj II. Drašković, hrvatski teolog, državnik i kardinal iz velikaške obitelji Drašković. Od 1567. do 1576. godine vršio je dužnost hrvatskog bana.

- 1747. Otvorena je bolnica 'London Lock' kao prva klinika specijalizirana za liječenje spolno prenosivih bolesti na svijetu. Tijekom prve godine hospitalizirano je čak 300 pacijenata. Kasnije je bolnica prenamijenjena u bolnicu za ginekologiju i porodništvo.

- 1797. Rođen Franz Peter Schubert, austrijski skladatelj i jedan od prvih i glavnih predstavnika romantizma u glazbenom stvaralaštvu. U kratkom stvaralačkom razdoblju od 18 godina stvorio je bogat opus koji se odlikuje romantičnim sadržajem i izrazom. Skladao je oko 630 solo pjesama na stihove Goethea, Schillera i mnogih drugih pjesnika kao i djela za vokalne sastave i zborove, klavirske sonate, komorna djela i simfonije. 

- 1808. Maršal Auguste Marmont dekretom je raspustio dubrovački Senat i Vladu i time formalno ukinuo Dubrovačku Republiku, koja je priključena Napoleonovoj Kraljevini Italiji. Napoleon je osobno bio kralj Italije, a njegov posinak Eugen de Beauharnais bio je potkralj. Maršal Marmont dobio je titulu vojvoda od Dubrovnika (Duc de Raguse).

- 1888. Umro sv. Ivan Bosco, osnivač salezijanaca. Život je posvetio dobrobiti i odgoju siromašne djece. Njegova odgojna metoda bila je revolucionarna po tome što je naglasak stavljao na ljubav, a ne na kažnjavanje koje je bilo u to doba dominantno. Svetim ga je proglasio papa Pio XI. 1934. godine.

- 1928. Rođen Dušan Džamonja, hrvatski kipar, akademik i autor arhitektonskih projekata za muzeje, spomenike, galerije, nebodere i džamije. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živio i radio u Bruxellesu, Vrsaru i Zagrebu. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad. 

- 1946. Jugoslovenska Ustavotvorna skupština donijela je prvi Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Tim je ustavom formalno prestao važiti dotadašnji Ustav Kraljevine Jugoslavije iz 1931. godine, te je ustavnopravno potvrđena vlast koja se pod vodstvom Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) uspostavila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bio je to prvi od tri ustava koja je Druga Jugoslavija donijela prilikom svog postojanja.

- 1961. Amerikanci su na testni let u svemir poslali čimpanzu, nazvanu Ham. Uspješno se vratila na zemlju i poživjela još 17 godina u zoološkom vrtu.

- 2006. Vijeće za implementaciju mira imenovalo je Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu. Tu dužnost obnašao je do 2007., a njegov mandat obilježio je pokušaj ustavne reforme, zvan Travanjski paket.

- 2015. Veliki požar zahvatio je poznatu moskovsku knjižnicu Instituta informacijskih i društvenih znanosti koja je posjedovala 14 milijuna knjiga i različitih vrsta tiskanih izdanja, uključujući rijetke više stoljeća stare publikacije kao i golemu kolekciju knjiga na slavenskim jezicima. U požaru je uništeno oko 15 posto fundusa knjižnice.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo