Regija     | 30.01.2018. 19:35 |

Crna Gora kupuje tri helikoptera

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 30. siječnja (FENA) - Ministar obrane Crne Gore Predrag Bošković i izvršni direktor Kanadske gospodarske korporacije Martin Zablocki potpisali su u utorak u Podgorici Ugovor o nabavci tri srednja višenamjenska helikoptera.   

 Ugovor predviđa kreditni aranžman u vrijednosti 30 milijuna eura po kojem će Ministarstvo obrane za potrebe Zrakoplovstva Crne Gore nabaviti dva helikoptera tipa Bell 412EPI i jedan helikopter Bell 412EP. 

 "Crna Gora želi unaprijediti sposobnosti Vojske Crne Gore i kupovinom tri višenamjenska helikoptera značajno će se podići kapaciteti i mogućnosti Zrakoplovstva VCG, ali i ostalih vidova Vojske, s obzirom da će helikopteri biti korišteni za podršku u dejstvima na kopnu i moru, transport jedinica, traganje i spašavanje, medicinsku evakuaciju, nadzor granice i cjelokupne teritorije Crne Gore", izjavio je ministar Bošković nakon potpisivanja Ugovora. 

 Ministar Bošković posebno je istaknuo značaj upotrebe helikoptera u civilne svrhe, te naglasio da će "Vojska kao i do sada uvjek biti na raspolaganju svakom građaninu Crne Gore".

 Direktor Zablocki rekao je da kao dio kanadske Vlade u njeno ime zaključuju ugovore širom svijeta, te da je ovo povijesni ugovor jer ga prvi put zaključuju s Crnom Gorom.

 "Znamo da Kanada i Crna Gora imaju izvanredne odnose u svim oblastima suradnje i ovo je konkretan primjer rastućih ekonomskih odnosa dvije zemlje. Naročito smo ponosni na činjenicu da će naši helikopteri doprinijeti sigurnosti Crne Gore", istaknuo je Zablocki.

 Sva tri helikoptera stižu u Crnu Goru tijekom ove godine. Jedan u prvom, a preostala dva u četvrtom kvartalu 2018. godine, izvjestilo je Ministarstvo obrane Crne Gore na svojim internetskim stranicama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Crna Gora: Katniću i Lazoviću određen pritvor od 72 sata

Crna Gora: Uhićeni bivši glavni specijalni tužitelj i visoki policijski dužnosnik

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana