Regija     | 30.01.2018. 18:52 |

Novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 30. siječnja (FENA) - Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine Republike Srbije Rasim Ljajić potpisao je u utorak u Ankari s ministrom ekonomije Turske Nihatom Zeybekcijem novi Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje, kao i Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija.

 Tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini parafiran je tijekom službenog posjeta Srbiji predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u listopadu protekle godine, a današnjim potpisivanjem stvaraju se uvjeti za ratifikaciju u parlamentima dvije zemlje, a potom i za početak primjene.

 Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje, kao i definiranih kvota sirovog i rafiniranog suncokretovog ulja, sjemena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

 Također, bit će udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suhih šljiva iz Srbije u Tursku, izvjestilo je Ministarstvo trgovine Srbije na svojim internetskim stranicama.

 Tijekom sastanka s ministrom Zeybekcijem, Ljajić je zatražio da se i prije ratifikacije sporazuma o slobodnoj trgovini omogući izvoz određene količine mesa na tursko tržište. Zeybekci je izrazio razumjevanje za taj zahtjev, dodajući da će se tražiti odgovarajući pravni osnov, kako bi se ovom zahtjevu Srbije izašlo u susret.

 Potpisivanjem Sporazuma o podsticanju i zaštiti investicija stvara se preduvjet za dolazak novih investitora iz Turske u Srbiju, s obzirom na to da se spomenutim dokumentom dodatno poboljšava ambijent za poslovanje turskih ulagača u Srbiji.

 Ljajić se tijekom boravka u Ankari sastao i s potpredsednikom Vlade Turske Mehmetom Simsekom, kao i s ministrom za europske poslove Omerom Celikom, navodi se.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana