Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 17:45 |

Svjedok na suđenju Buzi: Nepoznato da li je vođena istraga o akciji na Uzdol

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Na suđenju za zločin počinjen u prozorskom Uzdolu, u septembru 1993., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da iduće godine nije vidio nikakve dokumente u komandi Prozorskog bataljona Armije BiH, niti mu je poznato da je vođena istraga u vezi s akcijom na to selo.

U akciji Uzdol, prema optužnici Tužilaštva BiH, ubijeno je 27 civila hrvatske nacionalnosti. Bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona Sejfudin Tanović je kazao da je njegov komandant bio Amir Pošković, a prije njega Enver Buza.

Buza je optužen da su pod njegovom kontrolom pripadnici Samostalnog bataljona u septembru 1993. izvršili napad na selo Uzdol i zaseoke Križe, Zelenika i Raiči, kada je ubijeno 27 hrvatskih civila.

Tanović je naveo da je u martu 1994. bio referent za bezbjednosti, a nekoliko mjeseci kasnije i pomoćnik komandanta za bezbjednost Samostalnog prozorskog bataljona. Prije njega, kako je pojasnio, te poslove je obavljao svjedok "J".

- Od dokumentacije koja se odnosila na bezbjednost zatekao sam samo jedan registrator. Iskaza svjedoka koji se odnose na akciju na Uzdol nije bilo. Siguran sam u to. Nikakav dokument nisam vidio od svjedoka 'J' koji se tiče akcije. Nije mi poznato da je vođena istraga o tome… - kazao je Tanović.

Prema svjedokovim tvrdnjama, nije dobio naredbu od pretpostavljenog da se izvrši istraga, niti mu je poznato da su pripadnici Samostalnog bataljona davali iskaze.

Svjedok Džemal Najetović, koji je od novembra 1993. bio zamjenik komandira Četvrtog korupusa Armije BiH u Mostaru, ispričao je kako je u komandu nazvao tadašnji predsjednik BiH Alija Izetbegović i pitao za dešavanja u Uzdolu.

Najetović mu je odgovorio da ne zna ništa, pojasnivši da je to u zoni odgovornosti Šestog korpusa.

Prema pojašnjenju svjedoka, u Šestom korpusu je došlo do organizacijskih promjena i osnovan je Samostalni prozorski bataljon na čijem je čelu bio Buza. Zona odgovornosti tog bataljona su bila sela Šćipe, Here i Kute.

- Nije mi poznato je li Samostalni prozorski bataljon išao u napad na Uzdol jer sam bio na skroz drugom mjestu - pojasnio je.

Nekadašnji zamjenik komandanta Šestog korpusa Bahrudin Fazlić kazao je da je u maju 1993. godine na Bradini upoznao optuženog Buzu te ga je opisao kao dobrog patriotu i starješinu. Kako je rekao, on je Buzu postavio za vršioca dužnosti komandanta Samostalnog prozorskog bataljona.

Svjedok se prisjetio 11. septembra 1993. kada je u mjestu Dobro Polje napravio zapovijed za napad i odredio pravac kretanja, uz određene napomene. Kako je rekao, ta zapovijed nije sadržavala pravac napada na selo Uzdol.

- Kao zamjenik komandanta Šestog korpusa u to vrijeme nisam čuo za napad na Uzdol, tek kasnije kada se radila studija međunarodnog ratnog prava, 1998. Vidio sam da je bila akcija na vojni cilj i da neke stvari koje su se desile nisu bile vojničke… Ne znam je li vođena istraga - naveo je svjedok.

Suđenje se nastavlja 13. februara, prenosi BIRN - Justice Report. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak: Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS tražit ću informacije o nastavku akcije 'Black tie 2'

Akcija 'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' za ljepše dvorište Roditeljske kuće Sarajevo

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije