Regija     | 30.01.2018. 15:17 |

Vučić u Hrvatskoj sredinom veljače

FENA Agencije

ZAGREB, 30. siječnja (FENA) - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače, priopćeno je u utorak iz njezinog ureda.

U priopćenju se naglašava kako je sazrelo vrijeme za Vučićev posjet Hrvatskoj, prenosi Hina.

"U dobroj vjeri kako obostrano postoji želja nadići prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti te osigurati napredak našim narodima i državama, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredinom veljače", poručila je Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarović je u posebnoj izjavi podsjetila da njezine "ustavne obveze uključuju promicanje i zaštitu hrvatskih državnih i nacionalnih interesa".

"U tome je jedan od ključnih interesa razvijati što bolje odnose sa svim susjednim državama. Stoga predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju. U odnosima sa susjednim zemljama iz bivše državne tvorevine ponajviše je otvorenih pitanja, graničnih i drugih povezanih upravo s raspadom i sukcesijom bivše države, ali i onih koja izviru iz povijesti", kaže se u izjavi.

Hrvatska predsjednica dodaje kako su stavovi Hrvatske i Srbije u nekim stvarima oprečni, ali je uvjerena da "mogu i žele naći put koji će ih voditi u bolju budućnost".

Istaknula je kako se, prije svega, mora riješiti sudbina nestalih u Domovinskom ratu, a važno pitanje za Republiku Hrvatsku je i zaštita i unaprjeđivanje položaja nacionalnih manjina, kao i pitanje granice između dviju država.

Dodala je kako bi se političari trebali ugledati na gospodarstvenike koji iz godine u godinu međusobno dobro surađuju i ulažu sve više.

"To pokazuje koliko su naše države upućene jedna na drugu. Uvjerena sam da ogromnu većinu naših državljana prvenstveno zanima bolji život i nova radna mjesta. Zato hrvatskim i srbijanskim gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju", ocijenila je hrvatska predsjednica.

Srbijanski predsjednik Vučić rekao je u razgovoru za beogradski list Kurir početkom siječnja da je uvijek spreman za posjet Zagrebu, susret i razgovor s hrvatskom predsjednicom, podsjeća Hina.

"Spreman sam uvijek razgovarati s Kolindom Grabar-Kitarović. Osobno je poštujem, nikad nismo prelazili granice pristojnosti i ukusa u razmjeni naših argumenata. Ja sam otvoren za razgovor, da kažemo otvoreno jedni drugima što imamo. Nema problema", poručio je tada Vučić.

Vučić je trebao doći u posjet Zagrebu krajem prošle godine, no tada je taj posjet odgođen jer, kako je bilo priopćeno iz službenih izvora, "u tom trenutku nisu postojali preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo