Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:36 |

Održana sjednica Vijeća ministara BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, usvojilo je danas na sjednici revidiranu okvirnu Strategiju razvoja nauke u Bosni i Hercegovini do 2022. godine, koja daje strateške smjernice i plan djelovanja za razvoj ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Donošenjem ove strategije, Vijeće ministara BiH želi pomoći prosperitetni razvoj nauke i istraživanja, i Bosnu i Hercegovinu integrirati u evropski prostor nauke te olakšati pristupanje različitim evropskim mrežama i fondovima u ovoj oblasti.

U Strategiju je ugrađeno novo poglavlje „BiH u evropskom istraživačkom prostoru – ERA prioriteti, implementacija u Bosni i Hercegovini,“ a posebna pažnja posvećena je inovacijama putem poglavlja „Povezanost nauke i privrede.“

Provođenje ove strategije pozitivno će se odraziti na oblasti privrede, obrazovanja i kulture u našoj zemlji.

Strategija sadrži 10 ključnih ciljeva i desetine mjera i aktivnosti koje nadležne institucije trebaju provesti kako bi do 2022. godine pomogle izgradnju i razvoj Bosne i Hercegovine, kao savremenog ,,društva znanja".

 Jedan od ciljeva je osiguranje vodeće uloge nauke i tehnologije kao faktora dugoročnog razvoja zemlje osiguranjem konsenzusa svih donosilaca odluka u smislu da razvoj nauke predstavlja opći interes.

PORAST ODA SREDSTAVA U PROŠLOJ GODINI
Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva finansija i trezora „Pregled aktivnosti donatora 2016“, koji pruža sveobuhvatan pregled projekata i programa podržanih sredstvima Službene pomoći za razvoj (ODA), informacije o najnovijim razvojnim aktivnostima i reformama provedenim u prioritetnim sektorima razvoja u BiH u ovom periodu, kao i planirane aktivnosti.

Ukupno je alocirano 550,59 miliona eura ODA pomoći u 2016. godini, od čega su 162,22 miliona eura grantovi, a 388,37 miliona eura zajmovi, što predstavlja rast od 126,06 miliona eura  ili 30 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno isplaćena ODA sredstva u 2016. godini iznose 449,65 miliona eura, od čega su 145,16 miliona eura grantovi, a 304.49 miliona eura zajmovi, što predstavlja porast ukupno isplaćenih sredstava u odnosu na 2015. godinu. Najveći udio međunarodne razvojne pomoći u 2016. godini izdvojen je za sektor transporta.

Najveći kreditori su bili Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka i Njemačka, a najveći donatori Evropska unija, Sjedinjene Američke Države/USAID, UN, Njemačka, Švicarska i Švedska/Sida.

Ovaj izvještaj bit će dostupan na web stranicama Ministarstva finansija i trezora i Foruma za koordinaciju donatora.

BOLJA KONTROLA SALMONELOZE KOD PERADI
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o mjerama u slučaju otkrivanja relevantnih serotipova salmonele od interesa za javno zdravstvo kod peradi, s oznakom „EI“, kao svojevrsnom potvrdom odgovarajuće usklađenosti s legislativom Evropske unije u ovoj oblasti. 

Izmjenama i dopunama Pravilnika, koje je pripremio Ured za veterinarstvo, osigurava se bolja kontrola salmoneloze kod peradi u skladu s preporukama koje je BiH dobila tokom ekspertske posjete u sklopu projekta „FARMA II“.

USVOJENO VIŠE INFORMACIJA I IZVJEŠTAJ O REALIZACIJI MAPE PUTA ZA IZVOZ  PROIZVODA IZ BiH
Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o poduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim institucijama entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti koordinirati aktivnosti u oblasti ribarstva u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Cilj je stvoriti uvjete za novo povećanje kvota za izvoz ribe iz BiH, nakon što je Dodatnim protokolom uz Privremeni trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine i Evopske komisije početkom prošle godine omogućeno povećanje kvota za bescarinski izvoz ribe s tadašnjih 120 na 700 tona ribe te izvoz još 120 tona ribe uz određenu carinu. 

Na sjednici su usvojene pojedinačne informacije o aktivnostima na uspostavi Poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini te o komponentama sistema i o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata (RPG i RK) u Bosni i Hercegovini, koji su uspostavljeni na osnovu Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti u cilju podrške razvoju ovog sektora.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Mape puta u cilju stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj daje širi prikaz aktivnosti koje je provelo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa ostalim nadležnim institucijama, i to Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Uredom za veterinarstvo i Agencijom za sigurnost hrane BiH.

Riječ je o desetinama mjera koje su provedene u prošloj godini u cilju omogućavanja i zadržavanja dostignutog stepena izvoza proizvoda životinjskog i biljnog porijekla iz BiH.

ODLUKA O DODJELI GRANTA „SMJEŠTAJ I PRAVNA POMOĆ ZA STRANCE ŽRTVE TRGOVINE LJUDIMA“
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je  Odluku o dodjeli grant sredstava „Smještaj i pravna pomoć za strance žrtve trgovine ljudima“ za 2017. godinu u skladu sa Zakonom o strancima.

U skladu sa ovom odlukom za dvije nevladine organizacije ukupno je izdvojeno 18.770,00 KM“, a nakon raspisanog javnog poziva i izvještaja nevladinih organizacija o broju stranaca žrtava trgovine ljudima smještenim u sigurne kuće i pruženoj pravnoj pomoći u periodu od 1. decembra 2016. do 1. decembra 2017. godine.

Riječ je o Udruženju građana "Medica" Zenica za koje je izdvojeno 11.795,00 KM

i Međunarodnom forumu solidarnosti – „EMMAUS“  kojem je dodijeljen grant u iznosu 6.975,00 KM, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo