Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:24 |

SDA Livno: Deklaracija o političkoj situaciji u potpunosti neprihvatljiva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Zbog usvajanja Deklaracije o političkoj situaciji, poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Skupštine Kantona 10 su se na sjednici koja je održana jučer, pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, saopćeno je iz SDA.

- Tako da će Deklaracija, s obzirom na presudu Haškog suda šestorici hrvatskih čelnika iz vremena domovinskog rata, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva institucija, svoj epilog naći na Ustavnom sudu Federacije BiH - navodi se u saopćenju.

Iz te stranke također naglašavaju da je Klub Srba bio suzdržan po pitanju Deklaracije.

Također su istakli da je za Kantonalni odbor SDA Livno neprihvatljiva u potpunosti usvojena Deklaracija jednog zakonodavnog organa koje je pokazalo 'svu protubošnjačku stranu hrvatske politike u Kantonu 10'.

- Deklaracija nije ništa drugo nego 'napad' na drugi narod kojeg se bez presuda optužuje za rušenje BiH, što bi se u drugim područjima nazvalo poremećajem 'projekcije', pogotovo što se traži promjena Dejtonskog mirovnog sporazuma radi trećeg entiteta kao predizborna želja i jedini argument za dobivanje glasova jer ništa drugo određena politika nema za ponuditi - istakli su iz SDA.

Zaključili su da sasvim ozbiljne posljedice može imati kolektivno prozivanje i širenje međunacionalne netrpeljivosti te da sve napisano predstavlja potencijalno opasne konstrukcije iz teksta Deklaracije, a posebno plašenje Evrope stvaranjem islamskog kalifata od bošnjačke politike i slično, što je već viđeno početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, saopćeno je iz SDA.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Misija OSCE-a u BiH pozdravila usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Kantonu 10

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta