Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 13:25 |

MFS-EMMAUS - Aplikacija za prevenciju nasilja nad djecom u BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Međunarodni forum solidarnosti MFS-EMMAUS promovirao je danas aplikaciju i uručio nagrade "Budi Cyber-detektiv!", što je vrsta igrice uz pomoć koje djeca uče o potencijalnim rizicima u online prostoru.   

Jedna je to od aktivnosti koje se realiziraju u okviru projekta "Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH prilagođenih djeci", kojeg finansira Evropska unija, a implementira MFS-EMMAUS uz podršku UNICEF-a.

Amela Efendić iz EMMAUS-a pojasnila je da je aplikacija kreirana u obliku online kviza, a sastoji se od dva segmenta koji se mogu koristiti za početnu provjeru znanja, te nakon edukacije za provjeru znanja online na društvenim mrežama, ali i offline za realizaciju u okviru redovne nastave ili na kućnim računarima.

- Aplikacija motivira djecu da ne trpe nasilje, da ga prijave i budu oni koji će reći zaustavimo nasilje i prijavimo ga. Rađena je na sličan način kao materijali koje smo ranije uradili (npr. slikovnica za malu djecu), a tu su i procedure kojima djeci želimo reći šta se dešava u slučaju kad je neko izložen nasilju, ko će mu pružiti pomoć i biti uz njega dok traje ukazivanje pomoći - kazala je novinarima.     

Gianluca Vannini iz Delegacije EU u BiH podsjetio je na činjenicu da su današnja djeca dobro informirana i dobro koriste sve online alate, a cilj tog projekta je omogućiti mehanizme zaštite ali im dati i prave adrese na koje se mogu obratiti u slučaju nasilja.   

Antonia Ludike iz UNICEF-a u BiH kaže da oni pomažu vladama da bi izradile i razvile regulatorne zakonske okvire za zaštitu djece od nasilja, unaprijedile dostupnost kvalitete usluga zaštite od takvog nasilja ali i da bi se radilo na izgradnji društvenih normi kojima se osuđuju takva nasilja a djeca osnažuju da budu u stanju prijaviti i boriti se protiv takvih pojava.

MFS-EMMAUS realizirao je online edukativni kviz "Budi Cyber-detektiv!" u cilju jačanja prevencije nasilja nad djecom, te ohrabrivanja djece i mladih, roditelja, profesionalaca i šire javnosti da u većoj mjeri doprinesu identificiranju i prijavljivanju slučajeva nasilja nad djecom. Tokom šest sedmica u tom kvizu sudjelovalo je 850 djece uzrasta od 12 do 18 godina, a u skladu s rezultatima i interesom djece kreirana je web aplikacija "Budi Cyber-detektiv!".

Aplikacija je namijenjena za korištenje u školama širom BiH za edukaciju djece, ali i roditelja, nastavnog kadra i drugih profesionalaca o različitim oblicima nasilja nad djecom i načina prevencije i prijavljivanja.

Današnjem događaju u Info centru Delegacije EU U BiH osim djece i mladih, prisustvovati su i predstavnici relevantnih institucija, međunarodnih i organizacija civilnog društva iz BiH, a naglašena je potreba preventivnog djelovanja, intenzivnije edukacije i podizanja svijesti među djecom i mladima o raznim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

Predstavnici Brčkog i UNICEF-a razgovarali o poboljšanju položaja djeca

UNICEF upozorava da bi deseci hiljada djece u Sudanu mogli umrijeti od pothranjenosti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!