Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 13:26 |

Javna rasprava o temi 'Sarajevo, pametni grad'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30.januara (FENA) - U Upravi Grada Sarajeva u ponedjeljak je održana javna rasprava o temi “Sarajevo, pametni grad”, a učesnici su nastojali pronaći koncept pametnog grada koji bi zaživio u praksi i bio korišten kao informacijska struktura za poboljšanje kvaliteta gradskog života.

Predstavnicima ICT kompanija, javnih preduzeća, startup kompanija, nevladinih organizacija, Unverziteta u Sarajevu i grupe građana, predstavljen je plan Gradske uprave i konkretni koraci koje će Gradska uprava poduzeti u narednom periodu.

Politike Grada Sarajeva za mandatni period 2016. – 2020., koje su nedavno usvojene,  podrazumijevaju prioritet izrade strategija djelovanja za deset izazova, a deseti je „Sarajevo, pametni grad“.

Prema tom planu, do aprila 2018. godine Grad Sarajevo će aplicirati na fond Europske Unije Horizon2020 „Smart Cities and Communities“ sa konkretnim projektnim rješenjem za neke od problema iz domena saobraćaja i zaštite životne sredine.

Predviđeno je pristupiti izradi strategije „Sarajevo, pametni grad“ koja će biti vodilja da Sarajevo najkasnije do 2026. godine postane još jedan od evropskih pametnih gradova i prvi pametni grad na prostoru BiH.

Tim povodom gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u Londonu  učestvuje na sastanku 12 gradskih uprava država zapadnog Balkana i 12 gradova širom Velike Britanije, u okviru projekta „Povezivanje gradova Velike Britanije i zapadnog Balkana kroz digitalnu tehnologiju – digitalni gradovi“.

U fokusu su inovacije u kreativnim industrijama s ciljem da se doprinese razvoju digitalne tehnologije na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'